Подводните течения в руския банков сектор

Подводните течения в руския банков сектор Снимка: atlanticcouncil.org

Американската Citigroup спира дейността на дъщерната си АКБ „Ситибанк” в Русия, докато за година и половина китайски банки са увеличили четири пъти кредитите си за руски финансови институции

До края на годината АБК „Ситибанк”, която държи 153 милиарда рубли държавни и граждански депозити, ще демонтира и всичките си банкомати, съобщава The Moscow Times. След 20 години дейност в Русия, банката обяви плановете си за съкращение на бизнеса още през април 2021. След избухването на войната в Украйна, АБК „Ситибанк” отказа да работи с корпоративни клиенти и продаде портфейла си за кредитиране на дребно на Uralsib. От март 2023 г. „Ситибанк” начислява такса за държане на валута по сметки, а през август спря да приема долари и евро в брой на касите си. 

Citigroup обаче едва ли ще продаде руския си бизнес лесно. Правителствената комисия, която одобрява подобни сделки, свързва евентуалните разрешения с размразяването на руските активи в чужбина. Руските власти нямат интерес да разрешават продажби на чуждестрания бизнес, включително по политически причини, потвърди пред Reuters и източник от руските банкови среди. По думите му, „можем да ги пуснем, можем да не ги пуснем, можем да ги национализираме или да наложим външен контрол“.

В същото време, от началото на руската инвазия в Украйна, общият размер на вземанията по кредити на китайските държавни банки Industrial and Commercial Bank of China, Bank of China, China Construction Bank и Agricultural Bank of China се е увеличил четирикратно, съобщава Financial Times, посочвайки предполагаеми цифри на скока от $ 2.2 милиарда до $ 9.7 милиарда през март тази година. 

Въпреки това, китайските финансови институции са далеч от обема дейности, извършвани в Русия от Raiffeisenbank, който възлиза на $ 29.2 милиарда. Активите на най-голямата западна банка, останала в Русия, след нахлуването ѝ в Украйна,  скочиха с 40%, но в последните месеци отчетоха спад с 12%, след като Raiffeisenbank обяви намерение да намали руския си бизнес.

Замяната на валутите на „неприятелските“ страни с китайския юан се осъществява в Русия не само на валутния пазар и в международната търговия, но и в междубанковите транзакции. Според Централната банка на Русия, делът на китайската валута в  руския валутен обмен се е качил от близо 0% преди март 2022, до 44% през юни тази година. С тези цифри Русия зае трето място по операции в юани след Хонконг и Великобритания. Междувременно доларът и еврото задържат исторически връх на руския валутен пазар.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: