Оказва се, че витамин С е опасен?

Оказва се, че витамин С е опасен? Снимка: https://pixabay.com/

Ново изследване показва, че антиоксидантите могат да стимулират растежа на кръвоносните съдове у ракови тумори

Ново изследване показва, че антиоксиданти, като витамините С и Е, активират механизъм, който стимулира растежа на нови кръвоносни съдове в раковите тумори. Изследователите казват, че техните открития подчертават потенциалния риск от приема на антиоксидантни добавки, когато не са необходими.

За да растат и да метастазират, раковите тумори се нуждаят от постоянен приток на кръв, богата на кислород и хранителни вещества. Това изисква образуването на нови кръвоносни съдове от съществуващи, процес, известен като ангиогенеза. Когато тъканите нямат кислород (хипоксия), раковите клетки в засегнатата област изпращат химически сигнали, подтиквайки ендотелните клетки, които покриват кръвоносните съдове, да образуват нови съдове.

Ново проучване от Шведския институт Каролинска изследва механизмите на ангиогенезата и установи, че антиоксидантите играят неочаквана роля в растежа и разпространението на тумори.

Като цяло антиоксидантите премахват свободните кислородни радикали от клетките на тялото и намаляват щетите, причинени от оксидативния стрес. Известно е, че оксидативният стрес уврежда ДНК и регулира развитието на различни видове рак, включително рак на гърдата, белия дроб, черния дроб, дебелото черво, простатата, яйчниците и мозъка.

Няма нужда да се страхувате от антиоксидантите, намиращи се в обикновените храни, но повечето хора не трябва да приемат специални добавки. Всъщност може да е вредно за пациенти с рак и хора с повишен риск от развитие на рак“, пишат учените.

Преди това изследователите са установили, че антиоксиданти като витамини С и Е ускоряват растежа и разпространението на рак на белите дробове чрез стабилизиране на протеина BACH1. Активира се, когато нивото на свободните кислородни радикали в тялото спадне. Това може да се случи, когато към диетата се добавят допълнителни антиоксиданти или когато възникнат спонтанни мутации в тумори, които активират производството на антиоксиданти.

Изследователите открили, че BACH1 може също да индуцира ангиогенеза в механизъм, който не изисква хипоксия. Тоест, туморите могат да образуват нови кръвоносни съдове при нормални нива на кислород. Те също така установиха, че BACH1 се регулира подобно на индуцирания от хипоксия фактор 1-алфа (HIF-1-алфа) протеин, чиято експресия участва в медиирания от ангиогенезата туморен растеж и метастази. Затова учените предположиха, че тези два протеина работят заедно.

Изследването е публикувано в The Journal of Clinical Investigation.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: