Събитие на деня: На 4 април 1932 г. за първи път е изолиран витамин С

Събитие на деня: На 4 април 1932 г. за първи път е изолиран витамин С Снимка: https://pixabay.com/

На 4 април 1932 г. американският биохимик Чарлз Глен Кинг (1896–1988) за първи път изолира витамин С (aскорбинова киселина)

Този витамин е много важен за функционирането на човешкия организъм.

Той играе основна роля в образуването на колагена, който е необходим за растежа и възстановяването на тъканните клетки, венците, кръвоносните съдове, костите и зъбите, а също така насърчава усвояването на желязото от тялото.

Учените се досещат за съществуването на такива вещества като витамини много преди откритието на Кинг.

Още през 1880 г. руският биолог Николай Лунин от университета в Тарту провежда серия от експерименти върху мишки в тази област и в дисертацията си заключава за съществуването на някакво неизвестно вещество, необходимо за живота в малки количества.

По това време заключението на Лунин е прието със скептицизъм от научната общност.

През 1927 г. унгарският биохимик Алберт Сент-Гьори изолира вещество, което по-късно Кинг доказва, че е необходимо на тялото за предотвратяване на скорбут.

След пет години усърдни изследвания Кинг изолира това вещество от лимонов сок, по-късно наречено витамин С.

Структурната формула на този витамин е бързо определена и през 1933 г. учените Хауърд и Рейнщайн го синтезират.

Витамин С или аскорбинова киселина е безцветен, прозрачен, лесно разтворим във вода витамин, намиращ се в цитрусови плодове, някои горски плодове и зелени зеленчуци. Повечето организми го синтезират от глюкоза, но хората не могат да направят това и трябва да го набавят от храната.

Витамин С е много важен за хората. Подпомага заздравяването на рани, понижава нивата на холестерола, предпазва от инфекции и предотвратява образуването на кръвни съсиреци.

Нуждата от витамин С се увеличава при заболяване, стрес и излагане на токсични влияния. Витаминът участва в производството на жизненоважни химикали и помага за прочистването на тялото от токсини.

Учените също така са стигнали до извода, че липсата на витамин С ускорява стареенето на организма.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: