Най-мистериозната държава: Бутан намалява данъци наполовина, за да привлече туристи

Най-мистериозната държава: Бутан намалява данъци  наполовина, за да привлече туристи

Властите на Бутан обявиха, че намаляват 2 пъти туристическия данък, за да привлекат повече туристи

Кралството в Хималаите е известно с фантастични пейзажи, будистки практики и последователно и фундаментално залагане на висококачествен туризъм от най-високо качество.

„Новата структура на таксите, която преди беше определена на фиксирана ставка, обещава да постигне баланс между насърчаването на туризма и подкрепата на културните и екологични ценности на Бутан“, коментират местните медии.

Решението за намаляване на туристическия данък се очаква да има двоен ефект. Първо, прогнозира се, че това ще доведе до рязко увеличаване на броя на туристите, което ще даде нова енергия на местната икономика. Второ, това може да привлече по-разнообразен набор от туристи,  включително изследователи, които имат ограничен бюджет и семейства, търсещи полезен отдих.

Въпреки че намаляването на таксите може да привлече повече посетители, правителството също така предприе стъпки, за да гарантира, че културната цялост и естествената красота на нацията не са компрометирани. Въвеждат се по-строги правила за отговорен туризъм, които насърчават пътешествениците да станат активни участници в опазването на наследството на Бутан."

Страната е интересна с това, че провъзгласи "екологична диктатура" много преди да стане мейнстрийм. Друг забавен факт е, че член 9 от основния закон на Бутан провъзгласява щастието на гражданите за основна ценност на държавата. В страната наистина има Министерство на щастието, което редовно проучва доколко гражданите са доволни от своето благосъстояние и стандарт на живот.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: