Ново проучване открива тревожна връзка между обикновен продукт за коса и рака

Ново проучване открива тревожна връзка между обикновен продукт за коса и рака

Още нещо, което жените могат да направят, за да намалят риска си

Може да премислите дали да отидете в салон, за да боядисате тези сиви кичури в косата си.

Според проучване, публикувано от International Journal of Cancer, продуктите за боядисване на коса са свързани с повишен риск от рак.

 

Какво се случва?

Проучването, публикувано за първи път през декември 2019 г. и обновявано всяко тримесечие след това, анкетира повече от 47000 жени на възраст между 35 и 74 години в продължение на осем години. Проучването установява, че жените, които редовно използват трайна боя за коса, имат 9% по-голяма вероятност да развият рак на гърдата в сравнение с жени, които не използват редовно боя за коса.

Проучването също така установява тревожни връзки между използването на химически преси за коса и рак на гърдата – жените, които използват преси за коса на всеки пет до осем седмици, са с 30% по-склонни да развият рак на гърдата.

 

Защо това е притеснително?

Въпреки че отдавна е известно, че боите за коса съдържат ендокринно смущаващи съединения и канцерогени – химикали, които могат да нарушат ендокринната ви система и да причинят рак – по-ранните изследвания дадоха противоречиви резултати. Последната версия на това проучване открива доказателства за по-висок риск от рак на гърдата, свързан с употребата на боя за коса.

Проучването също така показа, че това засяга непропорционално чернокожите жени – чернокожите жени, които използват трайни бои за коса, са с 60% по-склонни да развият рак на гърдата в сравнение с белите жени, при които вероятността е с 8% по-висока.

Използването на преси за коса също е по-често при чернокожите жени, което ги излага на по-висок риск. Проучването показа, че 74% от чернокожите жени са използвали химически преси в сравнение с 3% от белите жени.

Степента на изправяне не е изненадваща: Чернокожите жени са изправени пред силен обществен натиск по отношение на косата и проучванията показват, че много хора все още могат да имат вкоренена пристрастност срещу текстурирана коса.

През октомври 2022 г. друго проучване на Journal of the National Cancer Institute показа повишен риск от рак на матката при жени, които използват химикали за изправяне на косата или релаксанти.

 

Какви решения препоръчват изследователите?

Авторите на изследването казват, че резултатите трябва да бъдат препотвърдени и в други проучвания, за да се направят твърди препоръки.

„Изложени сме на много неща, които потенциално биха могли да допринесат за рак на гърдата и е малко вероятно някой отделен фактор да обясни риска за жените. Въпреки че е твърде рано да се направи категорична препоръка, избягването на тези химикали може да е още едно нещо, което жените могат да направят, за да намалят риска от рак на гърдата“, казва Дейл Сандлър, съавтор на изследването, предFastCompany.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: