Папа Франциск разгневи Украйна, възхвалявайки имперското минало на Русия

Папа Франциск разгневи Украйна, възхвалявайки имперското минало на Русия Снимка: pixabay.com

Ватиканът направи разяснения, след като римският папа нарече младите руснаци-католици "наследници на велика Русия". Киев оцени думите на понтифика като "империалистическа пропаганда".

Папа Франциск изобщо не е имал намерение да насърчава съвременната руска агресия в Украйна, заяви Ватиканът, изказвайки се в защита на понтифика от натиска на критиката. По-рано в петък по време на видеоконференция с католическата младеж на Руската федерация в Санкт Петербург папата се изказа хвалебствено относно имперското минало на Русия, което предизвика яростното недоволство на Киев, съобщава Euronews.

В речта си папата прочете подготвен текст, призовавайки младите руснаци да станат "ковачи на мира", да сеят помирение "през тази зима на война".

Той каза:

„Никога не забравяйте своето минало. Вие сте наследници на велика Русия. На великата Русия на светиите и на царете, на великата Русия на Петър I и Екатерина II, на онази велика имперска Русия - просветена, духовна, страна с голяма култура и голяма човечност."

И добави:

"Никога не забравяйте за това минало, което сте наследили." Вие сте наследници на великата Майка Русия, вървете с това напред. Благодаря ви. Благодаря ви за вашия начин да ви има, за вашия начин да бъдете руснаци".

Ватиканът не е включил последните пасажи в официалното комюнике, посветено на конференцията. Но  видеоклипове с изявления на понтифика се разпространиха в социалните мрежи.

Според ръководителя на пресслужбата на Светия престол Матео Бруни папата е искал само да отбележи положителните страни на духовната и културна история на Русия, цитирайки руските владетели Петър и Екатерина Велики.

Папа Франциск "със сигурност не е искал да възвеличава имперската логика или държавниците, които са били приведени като примери за обозначаване на определени исторически периоди", се казва в изявлението на Бруни.

Ватиканът, а преди него и посолството на Светия престол в Украйна, се изказаха, след като главата на украинската гръкокатолическа църква, върховният архиепископ на Киев-Галисия Святослав Шевчук се оплака от думите на понтифика.

Според него препратката към Петър I и Екатерина II "е най-лошият пример за руския империализъм и ултранационализъм".

"Опасяваме се, че тези думи ще бъдат възприети от някои като поощряване именно на такъв национализъм и империализъм, които станаха истинската причина за войната в Украйна", каза той.

Дипломатическото представителство на Ватикана в Киев заяви, че казаното е изтълкувано погрешно и се дистанцира от подобни интерпретации, подчертавайки, че папата никога не е насърчавал "империалистическите идеи".

"Напротив, той е твърд противник и критик на всяка форма на империализъм или колониализъм, при това  сред всички народи и във всяка ситуациите", се казва в изявление на посолството.

Главата на Светия престол постоянно вбесява и двете страни на военния конфликт с невнимателните си изказвания.

Той беше обвинен, че оправдава нахлуването на Москва, казвайки, че НАТО "лае на портата на Русия" с разширяването си на Изток. В същото време Кремъл изрази официален дипломатически протест, когато папа Франциск хвърли основната вина за жестокостта на войната върху чеченците и бурятите. Бурна реакция предизвика това, че той нарече "невинна жертва на войната" загиналата в резултат на взрив на автомобил Дария Дугина - дъщеря на един от идеолозите на "руския свят" Александър Дугин.

Във вторник прессекретарят на президента Владимир Путин - Дмитрий Песков похвали "дълбоките" познания на главата на католическата църква за руската история.

Въпреки че папата често изразява солидарност с "измъчения" украински народ, Ватиканът настоява на това, че не взема ничия страна във войната, опитвайки се да остане неутрален участник в търсенето и постигането на на мир.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: