Лондон: протести срещу зона "Чист въздух“

Лондон: протести срещу зона "Чист въздух“ Снимка: express.co.uk

Влизането в Голям Лондон става платено

Като част от плана за намаляване на вредните емисии в атмосферата (ULEZ),  правителството на Обединеното кралство въвежда ежедневна такса за влизане в така наречената зона на Голям Лондон. Амбицията на кметството е да превърне британската столица в най-голямата зона в света, където замърсяването на въздуха ще се таксува.

От 2019 г. подобни правила бяха в сила само за влизане в централен Лондон. Новото разширение на зоната "Чист въздух" обаче ще засегне повече от 9 милиона души, включително много от противниците на мярката. 

Правилото изкара вчера на улиците стотици лондончани. Те обвиниха кметът Садик Кан и правителството в лъжа, настоявайки, че въздухът в Голям Лондон е достатъчно чист и не се нуждае от допълнителни мерки.

„Заради този план няма да мога да плащам за обучението си в университета”, казва студент пред Euronews. Други се оплакват, че няма да могат да ходят на работа или да посетят личния си лекар, защото това автоматично ще им струва £ 12,50. Засегнати са и собствениците на по-стари автомобили, които живеят в Голям Лондон – те ще трябва да плащат ежедневна такса, за да се движат.

Според демонстрантите, законът директно удря бедното население – хората, които изкарват пари с шофиране, или такива, които пътуват ежедневно из мегаполиса, за да се грижат за възрастните си родители, да заведат децата си на училище, или просто за да си вършат работата. „Не е честно, този данък директно ще ни удари”, смятат демонстрантите, а най-крайните издигнаха лозунги за сваляне на кмета Садик Кан и го обвиняват в „кръв по ръцете”.

Той обаче е уверен, че лондончани ще почувстват ползите от системата и изтъква, че повечето заболели заради мръсния въздух живеят извън центъра, т.е. в Голям Лондон. Противниците на Садик Кан  го обвиняват в неуспешен опит да закърпи бюджета и посочват, че ползата от данъка ще бъде по-малка от загубите на бизнеса. 

Според политически анализатори приемането на подобно решение на фона на инфлацията може да повлияе на предстоящите избори за кмет на Лондон, насрочени за май 2024 г. 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: