Зеленски очаква нови пакети военна помощ за Украйна

Зеленски очаква нови пакети военна помощ за Украйна Снимка: Public Domain

Владимир Зеленски очаква през септември да бъдат отпуснати нови пакети военна помощ за Украйна

"Вече започнахме да подготвяме мощен септември за Украйна. Нашата международна активност ще бъде не по-малка, отколкото през тези седмици.Първо - нашата защита. Нови отбранителни пакети за украински войни. Артилерия, бронирана техника, ПВО и ракети, средства за разминиране", написа Зеленски в своя Telegram канал.

По думите му, той също така планира да проведе преговори за привличане на страните към гаранции за сигурност за Украйна. Освен това Зеленски споменава и подготовката за участие в международни мероприятия, по-специално в сесията на Генералната асамблея на ООН за увеличаване на украинската "мека сила".

По-рано Русия изпрати нота до страните от НАТО относно доставките на оръжие за Украйна, съобщава Агенцията за икономическа информация Прайм. Министърът на външните работи на Русия Сергей Лавров заяви, че всичко, което е доставено на Украйна, ще стане законна цел за Русия.

От руското външнополитическо ведомство заявиха, че страните от НАТО "си играят с огъня", доставяйки оръжие на Украйна. Кремъл отбеляза, че напомпването на Запада на Украйна с оръжие не допринася за успеха на руско-украинските преговори и ще има негативни последици. 

Лавров заяви също, че САЩ и НАТО пряко участват в украинския конфликт, в това число не само с доставки на оръжие, но и с подготовка на кадри на територията на Великобритания, Германия, Италия и други страни.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: