Какви са последиците от използването от Украйна на снаряди с обеднен уран

Какви са последиците от използването от Украйна на снаряди с обеднен уран

Използването от ВСУ на снаряди с обеднен уран ще доведе до скок на рака, ще пострадат всички, каза ядреният физик, експерт по програмата "Безопасност на радиоактивните отпадъци" Андрей Ожаровски.

Той предупреди за възможен бум на онкологичните заболявания в случай на използване от Въоръжените сили на Украйна (ВСУ) на боеприпаси с обеднен уран.

В рзговор по радиостанция "Говори Москва" той разказа за опасните последици от използването на такива боеприпаси.

Ожаравски подчерта, че не му е изместно за потвърдени случаи на използване на такива боеприпаси както от руска страна, така и от Украйна. Той отбеляза, че всичко зависи от ситуаицята - ако става дума само за изолирани случаи, то концентрацията на обеднен уран в почвата би била относително ниска. Обаче в случай на евентуална масова употреба, например при обстрел на бронетанкови колони, може да възникне значително радиоактивно замърсяване.

По данни на Световната здравна организация такова замърсяване води преди всичко до онкологични заболявания, добави Ожаровски. Той поясни, че последствията зависят от начина на въздействие, например, вдишването на веществото може да доведе до увреждане на белите дробове.

Експертът също така подчерта, че по-опасно за човека е не е външното, а вътрешното облъчване, когато радионуклидите навлизат в тялото чрез вдишвания въздух, водата, храната или раните по тялото. Той даде пример за вторично въздействие чрез консумацията на хранителни продукти, когато територията, на която са се водели военни действия, може да стане земеделска земя, и това да доведе до замърсяване на веригата за доставки на продукти.

На 13 юни вестник The Wall Street Journal съобщи, че САЩ са взели решение да доставят на Украйна танкови боеприпаси с обеднен уран. През пролетта Великобритания обяви плановете си да предаде подобни снаряди на Киев.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: