Би Би Си: Великобритания e изпратила "хиляди" снаряди с обеднен уран в Киев

Би Би Си: Великобритания e изпратила "хиляди" снаряди с обеднен уран в Киев Снимка: https://pixabay.com/

Министерството на отбраната на Обединеното кралство: Снарядите с обеднен уран, доставени в Украйна, са хиляди

Уебсайтът на британския парламент публикува днес три кратки отговора от Министерството на отбраната на писмени искания от Кени Макаскил, член на Камарата на общините от шотландската партия Алба, относно снаряди с ядро ??от обеднен уран за британските танкове Challenger 2. Всички заявки бяха изпратени на 18 април.

В една от тях депутатът попита колко такива снаряди вече са изпратени и колко от тях вече са изразходвани. На което заместник-министърът на отбраната Джеймс Хипи отговори

(изцяло):

    Цитирано съобщение: Изпратихме на Украйна хиляди боеприпаси за Challenger 2, включително бронебойни снаряди с обеднен уран. От съображения за оперативна сигурност няма да коментираме разхода на снаряди, доставени от Украйна.

    
Макаскил също попита дали Министерството следи къде са използвани снаряди с обеднен уран. Хипи отговори, че доставените от Обединеното кралство танкове Challenger 2 и боеприпаси с обеднен уран „сега са под контрола на въоръжените сили на Украйна“ и британското министерство на отбраната не проследява къде въоръжените сили на Украйна използват тези боеприпаси.

И накрая, в третото искане Макаскил попита дали Министерството на отбраната има задължение след края на конфликта да помогне на Украйна да премахне останалите снаряди с обеднен уран. Хипи отговори, че Великобритания се е ангажирала с възстановяването на Украйна след войната, но няма конкретен ангажимент.

Украйна разбра за доставките на британски снаряди с обеднен уран (между другото, също от отговорите на запитванията на британските парламентаристи) в края на март. Радиоактивността на обеднения уран е по-ниска дори от естествения уран, но това не попречи на руските власти да сравняват подобни боеприпаси с „мръсна бомба“. А на 25 март Владимир Путин използва тази новина като повод да обяви разполагането на тактически ядрени оръжия в Беларус.

https://www.bbc.com/russian/live/news-65279707

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: