Новият маршрут за украинското зърно - повод за тежките инциденти в Румъния?

Новият маршрут за украинското зърно - повод за тежките инциденти в Румъния? Снимка: Emercom/TASS

The Moscow Times отбелязва, че извънредните ситуации в Румъния са възникнали малко след като румънските власти отвориха дунавските си пристанища за транспорт на украинско зърно

Сега по Дунав всеки месец ще се изнасят 2 милиона тона украинско зърно, а румънските власти, с подкрепата на САЩ и ЕС, ще увеличат капацитета на терминалите за износ до 4 милиона тона.

Премиерът Марчел Чолаку каза днес пред Financial Times, че тази година Румъния ще осигури на Украйна износ на 40 милиона тона зърно и обяви: „Нашата подкрепа за Украйна е безусловна”.

Снощи две експлозии избухнаха в станция за втечнен природен газ (LPG) в село, близо до Букурещ, последвани от пожар в склад за пластмаси в румънски отбранителен завод на 20 км от взривилата се газостанция. Властите от името на министъра на икономиката Стефан Раду увериха, че няма връзка между двата инцидента, посочва Euronews. 

Вследствие експлозиите в станцията за LPG са загинали двама души (единият от инфаркт), десетки други са ранени, разрушени са жилища, около 3000 души са евакуирани. Според д-р Раед Арафат, държавен секретар на румънското министерство на вътрешните работи, хоспитализирани са 41 души с изгаряния,  четирима са транспортирани със самолет C-27J Spartan на румънските военновъздушни сили в Милано и Брюксел за лечение, „ще последват и други”.

Причината за експлозиите не е установена. „Знаем, че станцията не е била в експлоатация и не е имала разрешение да работи“, каза пред Euronews д-р Арафат. Мащабът на извънредната ситуация принуди властите да включат Европейския механизъм за гражданска защита, а румънската главна прокуратура образува наказателно дело, съобщи ТАСС.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: