Как роботите създават нови работни места

Как роботите създават нови работни места Снимка: pixabay

Експертите от британската консултантска компания PA Consulting и Организацията за икономическо сътрудничество и развитие са уверени, че появата на нови роботи и автоматизацията на работните процеси ще доведе до изчезването на някои професии и създаването на други.

 Все още е трудно да се предвиди какви специалисти ще бъдат търсени след няколко години. Но ето някои предположения:

Напълно автономни машини с мощен изкуствен интелект няма да се появят много скоро. Някои програмисти дори считат, че е невъзможно да се създаде изкуствен интелект, подобен на човек.

Затова роботите и дроновете се нуждаят от контрольори, които коригират командите и маршрута на движение, а също така наблюдават за правилното изпълнение на задачите. Сега роботехниците едновременно разработват и контролират роботите, но в бъдеще това ще бъдат две различни професии.

Изкуственият интелект генерира много различна информация. Въпреки че специалните програми събират тези данни в отчети с диаграми, само човек може да направи правилни изводи от тях.

В бъдеще обемът на информацията ще расте, ще има отделни направления в рамките на анализа на данните, което означава, че ще се изискват различни специалисти.

Колкото повече зависим от роботите, толкова по-важно е те да работят правилно. Но като другите машини те също могат да се повредят, така че техниците за ремонт и сервиз ще бъдат търсени.

Квалифицирани специалисти от различни професии ще работят рамо до рамо с машините. Последните ще изпълняват рутинни задачи, докато хората ще се съсредоточат върху по-сложни. Например роботите могат да местят тежки части и да ги задържат в едно положение, докато опитен заварчик ги свързва.

Друг пример: изкуственият интелект ще разработва тестове за учениците, докато учителят мисли върху по-творчески задачи.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: