Трудната раздяла на чуждестранния бизнес с Русия

Трудната раздяла на чуждестранния бизнес с Русия Снимка: dutchreview.com

Руските власти непрекъснато затягат условията за продажба на руските подразделения на западните компании

Едва ли е изненада, че в Русия, където на правна защита се радва единствено държавната собственост, праавилата за изтегляне на западните компании непрекъсното се усложняват и при това, „става все по-трудно да ги разберем”, посочват добре информирани източници на Reuters

Първо, стойността на западните предприятия, обявени за продажба, се оценява от консултанти, назначени от руските власти и обикновено оценката им стига до около половината от реалната стойност на активите. Освен това, Русия изисква най-малко 10% от получената сума да бъдат преведени в държавния бюджет.

Но и това не е всичко: за да финализират сделката, руските власти изискват и допълнителни отстъпки. Пред Reuters руското министерство на финансите отрече да поставя такива условия, но обясни, че "внася корекции" в процеса на продажба. Според представители на ведомството, "цената може да се промени, ако нашата комисия посочи неправилна оценка на пазарната стойност на чуждестранния бизнес". Корекция в цената могат да направят също Министерството на икономиката и Руската централна банка.

На 25 август холандската пивоварна компания Heineken обяви края на сделката за продажба на руското си подразделение. Всички активи, включително седем пивоварни, вече са собственост на руската Arnest Group – производител на репеленти, козметиката за коса Prelest, освежители за въздух, дезодоранти и боя за обувки. Химическият холдинг купи руския бизнес на Heineken за € 1, но обеща да изплати € 100 милиона от дълговете на компанията в Русия. 

Реаални са опасенията и от национализация, както това се случи през юли с руските клонове на Carlsberg и Danone, посочва Reuters. 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: