По-добре да не се разболявате: "медицинските пустини " във Франция

По-добре да не се разболявате: "медицинските пустини " във Франция

Нито големите градове във Франция, нито отдалечените провинции са застраховани срещу явлението "лекарски пустини". Това е така, защото няма кой да замени пенсиониращите се и напускащи по различни причини специалисти.

В медицинския център в гъсто населения квартал на град Мюлуз, в североизточна Франция, чакалните са необичайно празни. Тримата терапевти, работещи там, са пенсионирани едновременно. Около 5000 пациенти остават без лекуващ лекар и медицинска помощ. Търсенето на замяна продължава няколко години, но напразно.

За това съобщава Euronews.

Фредерик Тринишевски, президент на SOSMedecin, Мюлуз:

"Опитваме се да постигнем откриването на нов център до края на ноември. Крайният срок е началото на май следващата година. С подкрепата на пенсионирани лекари, (...) студенти по медицина и фелдшери ще можем да се грижим поне за тези, които страдат от хронични болести и тежки заболявания".

Мюлуз не е най-благоустроеният и голям град, лекарите с нежелание отиват там. Но такива "лекарски пустини" има в цяла Франция. Дълги години на обучение, претоварване с работа, бюрокрация: самата професия все по-малко привлича младите хора.

Спешните отделения и центровете за извънпланова медицинска помощ не могат да заменят редовното наблюдение от общопрактикуващ лекар на жителите.

Жаклин Шрайбер, пенсионерка:

"Страшно е, (...) какво ще стане с нас, ако няма да имаме лекари?"

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: