Елитни полицейски части обсаждат Марсилия

Елитни полицейски части обсаждат Марсилия Снимка: thenation.com

В пристанищния град бушува кървава нарковойна, в която само през август са загинали 8 души, отбелязва Euronews

Специалната полицейска част CRS 8 ще се разположи в Марсилия „за около седмица”, за да извърши целенасочени операции срещу наркобандите. Министърът на вътрешните работи Жералд Дарманин през февруари вече изпробва метода. Елитната част може да действа 24 часа в денонощието, и „в случай на сериозни нарушения на обществения ред и градско насилие да се разгърне за 15 минути в радиус от 300 километра“, обясни Дарманин при създаването на специализираното звено през 2021 г. 

Ситуацията в Марсилия ясно показва, че войната между двата клана наркотрафиканти в града се е разгоряла отново, заяви на пресконференция полицейският префект на Марсилия. Известни като „Йода“ и „DZ мафията“, двете мощни наркомрежи са причина за 80% от убийствата или опитите за убийства в средиземноморското пристанище. 

Новият елемент, който полицейските експерти отчитат, е решаващата роля на социалните медии за „политиката” на наркокартелите, включително организация на трафика и търговията, както и сблъсъците между двата наркоклана. 

Център на насилието е жилищни комплекс Paternelle, където през февруари около 30 души линчуваха до смърт 17-годишен тийнейджър. „Наказателната” акция е излъчвана на живо в Snapchat.

Според властите, и престъпниците, и жертвите стават все по-млади, а убийствата в груповите конфликти опасно се „банализират”. В началото на април полицията задържа 18-годишен младеж, по подозрение, че е застрелял двама тийнейджъри на 15 и 16 години. 

Общо за годината трафикът на наркотици в Марсилия е довел до 36 смъртни случая. Според прокуратурата, 14% от жертвите са на възраст между 14 и 17 години, а 27% - от 18 до 21-годишни. Статистиката на градския съд сочи, че всеки ден се гледа поне едно дело, свързано с наркотици, при което обвиняемият е непълнолетен

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: