Крийте децата си от Изкуствения интелект: каква е опасността

Крийте децата си от Изкуствения интелект: каква е опасността Снимка: https://pixabay.com/

Във времената на технологичния прогрес нищо не може да се скрие от престъпниците и те използват това много добре

Най-опасната категория са децата и възрастните хора. А изкуственият интелект играе важна роля в това.

А какво общо има той с това? Защото чрез него могат да се използват снимки и видеоклипове на деца. Затова ще ви разкажем защо трябва да внимавате, когато публикувате снимки и видеоклипове на вашите деца в социалните мрежи.

Децата в социалните медии

Facebook, Instagram, Twitter (X) отдавна не са места само за млади хора. Всеки ден влизаме в нашите профили: общуваме, следваме приятелите си, четем новини. Често именно в техните акаунти родителите споделят снимки на децата си с други.

ИИ като заплаха

Тези данни могат да бъдат използвани за измами, измами на кредитори, обработка на заеми, откриване на банкови сметки или издаване на кредитни карти.

Според Le Monde половината от снимките във форумите за детска порнография първоначално са били публикувани от родители в техните акаунти в социалните медии.

Снимките могат да се използват за създаване на "deepfakes". За да генерират снимки и видеоклипове, престъпниците използват алгоритми за машинно обучение, които се обучават върху голямо количество данни.

В допълнение към генерирането на визуално съдържание, ИИ може да имитира човешки глас, който може да се използва за телефонни измами.

Как да избегнем негативните последици:

▪️ образоване на родителите, които трябва да гарантират дигиталната безопасност на децата;
▪️ правна уредба. На държавно ниво да се ограничи или дори да се забрани на родителите да публикуват снимки на децата си, както се случи във Франция, където депутатите одобриха съответния законопроект.

От съществено значение е родителите, социалните медии и правителствените агенции да работят заедно, за да гарантират, че децата са защитени от нежелано разпространение на техните изображения в интернет.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: