Кризата в Нигер блокира регионалната търговия

Кризата в Нигер блокира регионалната търговия Снимка: wikipedia.org

Страните от Икономическата общност на западноафриканските държави (ЕКОВАС) затварят границите си с Нигер. Блокирани са транзитните търговски маршрути. На входа и изхода се наредиха огромни опашки от камиони и тирове със стоки и продукти.

Шофьори на камиони и тирове прекарват дълги дни в чакане в километрични опашки на входа и изхода на Нигер. Съседните страни затвориха границите си с  поради осъществения там държавен преврат, съобщава Euronews.

Случващото се засегна търговията в целия регион. Сега не само че не може да се внасят стоки в Нигер, а и транзитния маршрут през също е блокиран. Забавяния се наблюдават общо в 75 направления, по които се извършват доставки. И това касае предимно хранителни продукти. Търговците търпят огромни загуби. Докато шофьорите престояват на дългите опашки или търсят алтернативни, по-дълги маршрути, стоките стават негодни за употреба.

Засега става дума за прекъсване на доставките само на определени видове продукти, но ситуацията в този уязвим регион може да се промени по всяко време.

"Оставихме семействата си, за да им осигурим прехраната, тръгнахме да работим. Не знаем какво се случва. Заседнали сме тук. 16-ти ден сме на път. Умоляваме африканското население да се справи с проблемите си, да ни пропусне - ние ще разтоварим товара си, ще се обърнем и спокойно ще се върнем при семействата си, както и трябва да бъде", оплаква се шофьор на камион.

Ситуацията ескалира, след като ЕКОВАС поиска да бъдат въведени резервни войски близо до границата с Нигер за подготовка за операция за "възстановяване на конституционния ред в страната". През уикенда ръководителите на щабовете трябваше да обсъдят следващите стъпки на среща в Акра. Но преговорите бяха отложени за неопределено време по "технически причини".

По-рано метежниците заплашиха да убият сваления президент Мохамед Бозум в случай на интервенция.

Република Нигер (на френски: République du Niger) е държава в Западна Африка. На север граничи с Алжир и Либия, на запад – с Буркина Фасо и Мали, на изток – с Чад, а на юг– с Нигерия и Бенин. Страната няма излаз на море и се намира в една от най-сухите части на пустинята Сахара. Страната носи името на река Нигер, която минава през територията ѝ и е основен водоизточник на населението. Столица е град Ниамей.

Нигер се нарежда сред най-слабо развитите страни в света и има нисък индекс на човешко развитие. От 1960 до 1974 г. управлението е еднопартийно, а след това е в ръцете на военна хунта. След 1991 г. е установено демократично управление, но честите суши и почти пълното отсъствие на здравеопазване и образование са причина стандартът на живот да продължава да бъде нисък. Проблем създават и бунтовете на туарегите в крайните северозападни региони на страната.

Страната е богата на полезни изкопаеми като уран, въглища, желязо, злато и нефт. 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: