Китайската CellX откри пилотен завод за изкуствено месо

Китайската CellX откри пилотен завод за изкуствено месо

Шанхайската компания CellX стартира пилотен завод за производство на изкуствено месо, което ще помогне на Китай да гарантира продоволствената сигурност и да навлезе на международния пазар, според South China Morning Post (SCMP)

Заводът за производство на месодайни култури разполага с биореактор с капацитет 2000 литра. С течение на времето броят на оборудването ще се увеличи, а производствените разходи ще намалеят до по-малко от 100 долара за килограм, като същевременно се запази високото качество, се казва в доклада.

Уроците, научени от това пилотно производство, ще бъдат използвани за нашето търговско производствено съоръжение, което планираме да завършим до 2025 г. и което ще може да произвежда стотици тонове продукти годишно“, каза Янг Зилианг, главен изпълнителен директор на CellX, в изявление.
 

По-късно тази година CellX ще се обърне към Съединените щати и Сингапур за одобрение за пускане на пазара на изкуствено месо, каза изпълнителният директор. Към днешна дата само тези страни са одобрили продажбата на лабораторно отгледано месо. Китайската компания планира да навлезе на международния пазар до 2025 г.

Според SCMP пилотната инсталация е пробив за Китай. Страната е изправена пред предизвикателството да намери източник на животински протеин, за да осигури продоволствената сигурност на 1,4 милиарда души.

През януари 2022 г. китайското министерство на земеделието публикува петгодишен селскостопански план. В документа за първи път се споменават различни иновативни продукти, сред които е култивираното месо.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: