Италия забрани изкуственото месо

Италия забрани изкуственото месо Снимка: pixabay.com

Според италианското правителство това решение ще защити италианските кулинарни традиции, местните производители и здравето на хората.

Италианският парламент одобри законопроект, забраняващ производството и продажбата на изкуствено месо, отглеждано в лаборатории от животински клетки. Нарушителите ще бъдат глобявани със сума от €10 хил. до €150 хил.

Освен това, новият закон забранява в наименованията на растителните заместители на месото да се включват такива думи, като "пържола", "салам" и други наименования на обикновените месни продукти. Италианското правителство заяви, че това решение ще защити италианските кулинарни традиции, местните производители и здравето на хората.

Засега в света има изолирани примери за въвеждане на лабораторно отгледано месо. През 2020 г. Сингапур първи в света разреши продажбата на изкуствено месо - пилешко месо от компанията Eat Just . През юни първото разрешение за продажба на такова изкуствено месо издадоха и в САЩ.

Производителите на обикновено месо се опасяват от конкуренция: още миналата година една от най-големите италиански селскостопански асоциации Coldiretti започна кампания с искане за забрана на такова месо. Нейната петиция събра около половин милион подписа и получи подкрепата на няколко хиляди местни и регионални администрации в страната.

Законопроектът за забрана на производството и продажбата на изкуствено месо беше подготвен от италианското Министерство на земеделието, а през март италианският Сенат одобри документа. След това Италия изпрати заявление за одобрение на новия закон в ЕС - правила от подобен род обикновено се обсъждат с участието на другите членове на блока, тази процедура предотвратява създаването на бариери в рамките на Съюза. В крайна сметка обаче Италия оттегли тази молба и просто прие Закона.

Италианският министър на земеделието Франческо Лолобриджида нарече решението "смела стъпка по искане на гражданите, която поставя Италия в челните редици на целия свят". "Ние сме първата държава, която забрани това", написа той. 

Някои опозиционни политици разкритикуваха решението, наричайки го резултат от лобистка дейност на земеделските производители и отбелязвайки, че досега в ЕС не са издавани разрешителни за изкуствено месо.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: