Италия на контрастите: жертви на пожари и урагани

Италия на контрастите: жертви на пожари и урагани Снимка: Стопкадър Euronews

Докато Сицилия и южните райони на Апенините се борят с пожари, властите на север призовават за извънредно положение заради опустошителните урагани

Най-малко 5 души са загинали в цялата страна.

„Едни от най-трудните дни през последните десетилетия“ – така министърът на гражданската отбрана на Италия описа смъртоносните пожари в южната част на страната и ураганите в северната част на Апенините.

В Сицилия няколко души вече станаха жертви на пожари, избухнали по-рано през седмицата сред силни ветрове и огнена жега.

В Чинизи, близо до летището в Палермо, пожарникарите откриха овъглени тела на възрастна двойка в къща. Сред загиналите е и 88-годишна жена, която е извикала линейка заради здравословни проблеми, но лекарите не са имали време да стигнат до нея.

Международното летище Falcone Borsellino спря дейността си за няколко часа, като в момента са разрешени ограничен брой изходящи полети. За пристигащите полети се следят метеорологичните условия.

Двама горски рейнджъри са в Гражданската болница в Палермо с изгаряния първа и трета степен.

В източната част на острова се евакуират множество вили в околностите на град Таормина.

Пламъците бушуват и в континенталната част на Италия. Провинция Реджо ди Калабрия е засегната най-тежко, като се съобщава за една жертва. Не е било възможно да се евакуира 98-годишен мъж, прикован на легло, пламъците  доближили селската му къща.

Плажната зона на Сан Каталдо, Лече, област Пулия е в пламъци, а около 2 хиляди души са евакуирани от хотели във Виесте.

Докато южната част на Италия гори и се задъхва от дим, северната част на страната е ударена от силни урагани с градушка и проливни дъждове.

В провинция Бреша 16-годишно момиче загина, след като дърво падна върху палатката й в летен лагер.

Властите на петте региона призовават за извънредно положение с надеждата Рим да ги компенсира за щетите от бедствието, които се оценяват на стотици милиони евро.
 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: