Криптовалута Worldcoin, за чието използване ще трябва да сканирате очите си, вече е факт

Криптовалута Worldcoin, за чието използване ще трябва да сканирате очите си, вече е факт Снимка: Worldcoin

Криптовалутният стартъп Worldcoin, основан от ръководителя на OpenAI Сам Алтман (Sam Altman), започна да предоставя услуги по целия свят и глобално пусна едноименната криптовалута, която може да се използва само след като потребителят потвърди самоличността си

Компанията, с офиси в Берлин и Сан Франциско, е предоставила достъп до технологията си в 35 града в 20 държави.

Централен елемнт на проекта е кълбото Orb, което е предназначено да сканира очите на потребителя, за да потвърди самоличността му и да го разграничи от роботите.

 

Значението на сферата - скенер Orb, според основателите на Worldcoin, ще бъде оценено в бъдеще, когато ще стане все по-трудно да се различи човек от робот поради бързото развитие на ИИ технологиите. След като потребителят потвърди, че е физическо лице, ще му бъде разрешено да използва един от токените на компанията.

Постигането на целите на стартъпа обаче е възпрепятствано от затягането на контрола върху цифровите активи от страна на американските регулатори, които се притесняват от използването на криптовалути като средство за спекулации и измами. Поради тази причина Worldcoin токените няма да бъдат налични в САЩ при стартирането.

Когато замислихме проекта за първи път, не предположихме, че резултатът ще бъде „светът минус Съединените щати“, но просто така се случи. Бих казал, че 95% от световното население живее извън САЩ. Не Съединените щати са създали и не е тяхна задача да унищожат този проект “, каза Алтман.

Пускането на Worldcoin идва на фона на значителен напредък в областта на ИИ, който съвпада с безпрецедентен период на бързо развитие на цифровите токени и криптовалутното пространство. Въпреки пречките от страна на регулаторите, инвеститорите са инвестирали около 250 милиона долара в Worldcoin, включително рисковите групи Andreessen Horowitz и Khosla Ventures на интернет предприемача Рийд Хофман и Сам Банкман-Фрид.

Алекс Блания, съосновател на Worldcoin, каза, че компанията е ограничена в търговските си амбиции поради контрол от страна на американските регулатори. Въпреки това, според Тиаго Сада, ръководител на продуктовия отдел на компанията, проектът ще бъде печеливш: „Всички наши продукти са търговски. В крайна сметка ще има много различни портфейли и услуги, които ще носят печалба.“

Worldcoin също така планира да съхранява около 20% от всички издадени токени за целите на финансирането на производството на сфери за сканиране, подобряване на блокчейн протокола и поддържане на екосистемата.

Алтман призна, че въпреки че технологията за сканиране на очите може да предизвика недоволство, с правилното достигане до обществеността, компанията ще може да привлече потребители към своята екосистема:

„Имаше много лоши играчи в криптовалутата и това е много разочароващо. Трябва да спечелим доверието на хората, поради което говорим толкова много за това как работи тази технология и плановете за децентрализация на компанията."

Успехът на Worldcoin ще зависи от способността на стартъпа да преодолее съпротивата на американските регулатори, както и способността да установи отношения на доверие с потребителите. В бързо променящия се свят на криптовалути и дигитални активи само внимателно обмислените стратегии и желанието за напредък могат да осигурят място на проекта сред успешните иновации в тази област.

Източник:   Financial Times

Бел. ред.: Всъщност заглавието би могло да бъде и такова: Ръководителят на OpenAI стартира криптовалутата Worldcoin, за да събира биометрични данни от цял ​​свят и да "разграничава хората от ИИ".

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: