Worldcoin: форма на безусловен базов доход или „дигитален затвор“

Worldcoin: форма на безусловен базов доход или „дигитален затвор“ Снимка: https://pixabay.com/

Готови ли сте да предоставите вашите биометрични данни в замяна на заветните токени?

Новият проект за криптовалута Worldcoin, съоснован от изпълнителния директор на OpenAI Сам Алтман, се готви да се разшири.

Създателят на хайп чатбота ChatGPT възнамерява да привлече повече потребители по целия свят да използват неговата усъвършенствана технология за идентификация чрез сканиране на ириса, каза изпълнителен директор на компанията пред Ройтерс.

Стартиран през юли, Worldcoin, иновативен проект, сканира очните ябълки на хората в замяна на цифрова идентификация, а в някои страни прави дори периодични дарения на жетони като част от „мрежа за самоличност и финансова мрежа“.

   
Ние се ангажираме да изградим възможно най-голямата финансова общност и общност за идентичност“, казва Рикардо Масиейра, генерален мениджър за Европа в Tools For Humanity, която разработва екосистемата Worldcoin в Сан Франциско и Берлин.

2,2 милиона потребители по целия свят?

Въпреки неотдавнашната турбуленция в сектора на криптовалутите, който беше засегнат от колапса на FTX - втората по големина крипто борса в света - и фалита на други големи платформи, Worldcoin твърди, че 2,2 милиона потребители са преминали процедурата за проверка.

Хората по света са готови да сканират ириса със сферичното устройство Orb, пренебрегвайки страховете на противниците на проекта, които смятат, че с биометричните данни може да се  злоупотреби.

Мексико е една от три дузини страни, в които потребителите активно придобиват уникален идентификатор чрез сканиране на очите.

"Малко съм нервен, защото не знам със сигурност какво ще направят с биометричните ми данни и личната ми информация. Но в същото време нямам търпение да бъда част от нещо съвсем различно, част от промени в икономиката“, казва Диего пред Reuters Romero, един от сканираните.

„Поверителността не ме безпокои много", добавя друг жител на Мексико Сити, Хосе Инсера. „Мисля, че в дигиталната ера, в която живеем, е неизбежно да споделяте информацията си. С iPhone или с помощта на който и да е социална мрежа, вие вече споделяте много данни." .Разликата с World ID не е толкова голяма, мисля, че последният е още по-сигурен."

Рикардо Масиейра казва, че Worldcoin ще продължи да разширява операциите си в Европа, Латинска Америка, Африка и „където ни приемат“.

Всичко за хората

Сам Алтман и главният изпълнителен директор на изследователската лаборатория Tools for Humanity Алекс Блания твърдят, че амбициите на проекта надхвърлят цифровите валути.

„Ние вярваме, че ако успее, Worldcoin може значително да разшири икономическите възможности, да създаде надеждно, запазващо поверителността решение за разграничаване между хора и машини в интернет, да насърчи глобалните демократични процеси и в крайна сметка да проправи пътя за безусловен базов доход, финансиран от ИИ“, се казва в изявление на уебсайта на компанията.

Социалната концепция, която включва плащането на всеки човек на определена сума пари без никакви условия, намери активни поддръжници сред влиятелните фигури в Силиконовата долина. Мнозина виждат в универсалния доход начин за „компенсиране“ на гражданите за негативните ефекти от цифровата революция и роботизацията на икономиката – намаляването на традиционните работни места и доходи.

 Време за скептици

Смелите стремежи на Worldcoin не останаха незабелязани от регулаторите и защитниците на поверителността. Много от тях изразяват загриженост относно събирането и обработката на данни от Worldcoin, включително дали потребителите дават „изчерпателно и ясно“ съгласие за прехвърлянето и съхранението на биометрична информация.

Баварският държавен надзорен орган за защита на данните (BayLDA) заяви, че е започнал разследване на Worldcoin през ноември 2022 г. поради опасения, че компанията обработва „чувствителни данни в огромен мащаб“, използвайки нови технологии.

Регулаторите на Обединеното кралство, Франция и Германия също казаха, че разглеждат проекта.

В изявление базираната на Каймановите острови фондация Worldcoin заяви, че спазва всички закони, уреждащи обработката на лични данни, и ще продължи да си сътрудничи с властите, изискващи информация относно практиките за защита на личните данни.

На уебсайта на Worldcoin се казва, че проектът е „напълно частен“ и че биометричните данни се изтриват или съхраняват в криптирана форма по искане на потребителите.

По материали на Euronews

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: