България иска да участва в концесиите на пристанищата в Кавала и Александруполис

България иска да участва в концесиите на пристанищата в Кавала и Александруполис Снимка: МС

Тази тема бе сред обсъжданите при днешното посещение на премиера Николай Денков в Гърция

 Там той се срещна с гръцкия си колега Кириакос Мицотакис. Проведени бяха и пленарни разговори с участието на министри от двете страни.

Интересът към Кавала е за участие с 20%. Фирмите-концесионери там, които скоро ще подпишат договор с Гърция, вече са изразили съгласие да добавят и български партньор, който по всяка вероятност ще бъде държавно дружество. Концесията за пристанището в Александруполис в момента е спряна.

Когато отново бъде обявена, България ще има възможност да заяви своя интерес, каза министър-председателят след завръщането си от Атина.

България и Гърция са стратегически партньори по отношение на енергийните и транспортните коридори „Север-Юг“. „Когато миналата година „Газпром“ спря доставките на газ за България, Гърция изигра ключова роля, за да може без прекъсване да захраним нашата икономика и битовите потребители. В момента се работи усилено по увеличаване на количествата подаван газ чрез монтиране на допълнителни компресорни станции.

Това позволява не само България да бъде захранена, но да се пренася газ и към съседни страни на север и на запад от нас“, обясни 
Денков.

Тема на срещата в Атина днес е бил и нефтопроводът Александруполис-Бургас, чието значение за захранване на рафинерията в Бургас ще нарасне неимоверно, след като приключи дерогацията за преработка на руски петрол там.

Гръцката страна е заинтересована да построи нефтопровода до края на 2024 г., затова днес са обсъждани възможни трасета и практически стъпки за реализация на проекта.

Гърция е заявила интерес към два енергийни проекта в България – разширението на газохранилището в Чирен и строежа на два нови реактора в АЕЦ „Козлодуй“.

Нашите съседи искат да запазят част от капацитета в Чирен и срещу заплащане да ползват допълнителни обеми газ. 

Те са готови да се включат и в изграждането на новите мощности в „Козлодуй“ – като инвеститор или като клиент с дългосрочен договор за покупка на електроенергия.

Гърция вече е започнала да развива железопътните линии, които са от особен интерес за България – към Кулата и към Свиленград. 
Подобряването на техническото състояние на железните пътища в тези две посоки би позволило да се пренасят повече товари от България, Румъния, Украйна и Молдова към гръцките пристанища.
Гръцкият премиер Мицотакис е благодарил на колегата си акад. Денков за помощта, която България оказва на съседите си в борбата срещу пожарите там.  

България участва за втора поредна година в инициативата на Европейската комисия за предварително разполагане на модули за гасене на горски пожари.

Към момента на терен работят 70 български пожарникари с осем пожарни автомобила и три автомобила за управление на силите и средствата. Те са разположени на летището в Солун. 
 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: