Дронове все по-често поразяват Москва и Крим

Дронове все по-често поразяват Москва и Крим Снимка: moscowtimes.ru

Засегнат е последният етаж на бизнес център и район, близо до сгради на Министерството на отбраната, докато от Крим съобщават за експлозии и пожар

Според кмета на Москва Сергей Собянин "няма сериозни щети или жертви". Позовавайки се на службите за спешна помощ  ТАСС съобщи, че фрагменти от първия дрон са открити на „Комсомолски проспект” 17 – както отбелязват наблюдатели в Twitter - на 200 метра от Националният център за управление на отбраната, военна структура на подчинение на Генералния щаб на руските въоръжени сили. 

Според разследващия журналист Христо Грозев, на този адрес се помещават и други „строго секретни” служби, включително Военният университет – „ковачница” за шпиони и киберподразделение на ГРУ. 

Вторият дрон се е разбил в горните етажи на бизнес център на улица „Лихачов”. Според РИА „Новости” дрон, тип хеликоптер без взривно устройство, е паднал на територията на гробище в Зеленоградския район на Москва. Министерството на отбраната съобщи, че безпилотните апарати са били прихванати от средствата за радиоелектронна защита и „са се разбили”

Според военното ведомство, в нападението в Крим са участвали 17 дрона, като 14 от тях са били прихванати от средствата за радиоелектронна защита, други три са били свалени. Назначеният от Москва ръководител на Кримския полуостров  Сергей Аксьонов съобщи, че дрон е ударил склад за боеприпаси в района на Джанкой – трети унищожен на полуострова за последните пет дни. 

Според Аксьонов "от съображения за сигурност" движението по железопътната линия и магистралата Джанкой-Симферопол е било спряно за няколко часа, а по-късно е възобновено. Обявена е евакуация на местните жители.

Само ден преди атаките Володимир Зеленски обеща да "отговори" на руските ракетни удари срещу Одеса, разрушили поне 25 исторически сгради в централната част на черноморския град, която е обект от Списъка на ЮНЕСКО за световното културно наследство. Разрушен е и най-големият Спасо-Преображенски катедрален храм в Одеса.

Russia destroys the historic Odessa Orthodox Cathedral in a brutal missile  attack
Спасо-Преображенският катедрален храм на Одеса, снимка - outono.net

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: