Г-20: Не бе постигнато споразумение за намаляване на използването на изкопаеми горива

Г-20: Не бе постигнато споразумение за намаляване на използването на изкопаеми горива Снимка: https://pixabay.com/

Експертите от групата не излязоха със съвместно изявление поради взаимно несъгласие по множество въпроси

Членовете на Г-20 не успяха да постигнат консенсус относно постепенното премахване на изкопаемите горива на среща в Индия в събота, след възражения от някои страни.

Учени и активисти са възмутени от факта, че международните органи забавят прилагането на мерки, насочени към ограничаване на глобалното затопляне.

В същото време екстремните метеорологични условия от Китай до САЩ показват вида на климатичната криза, пред която е изправен светът.

В края на четиридневната среща в Бамболин, град в индийския щат Гоа, експертите от Г-20 трябваше да дадат съвместно изявление, но в крайна сметка се отказаха от него поради взаимно несъгласие по множество въпроси.

Едно от тях е планираното утрояване на капацитета за възобновяема енергия до 2030 г., предаде Хина, позовавайки се на Ройтерс.

Несъгласие и по отношение на войната в Украйна

Не беше постигнат консенсус и относно усилията развитите страни да събират 100 милиарда долара годишно до 2025 г. за климатични дейности, предназначени за развиващите се икономики.

Дори не можаха да се разберат за войната в Украйна.

Информирани източници казаха, че целодневните дискусии са били основно за използването на изкопаеми горива, но официалните лица не са успели да постигнат консенсус, когато става въпрос за намаленото им използване.

Индийският министър на енергетиката Р.К. Сингх на брифинг каза, че някои страни искат да се възползват от премахването на въглеродния диоксид от атмосферата, вместо да работят върху постепенното намаляване на изкопаемите горива.

Сингх не разкри кои са държавите.

Но е известно, че основните производители на изкопаеми горива - Саудитска Арабия, Русия, Китай, Южна Африка и Индонезия се противопоставят на целта за утрояване на капацитета на възобновяемата енергия през това десетилетие.

* Групата на двайсетте, съкратено Г-20 (официално: на английски: Group of Twenty Finance Ministers and Central Bank Governors), е група от 19 страни с най-големи икономики в света плюс Европейския съюз, представян от държавата председател на Съвета на ЕС (освен в случаите, когато страната председател е член на Г-7 и по такъв начин вече е представена в Г-20).
 

Това са Австралия, Аржентина, Бразилия, Великобритания, Германия, Индия, Индонезия, Италия, Канада, Китай, Мексико, Русия, Саудитска Арабия, САЩ, Турция, Франция, Южна Корея, ЮАР, Япония и Европейският съюз.   

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: