Европа може да се сблъска с нова газова криза още тази зима

Европа може да се сблъска с нова газова криза още тази зима

Bloomberg: Европейският газов пазар остава рисков и тази зима

Европейският газов пазар остава подложен на рискове от нестабилност и високи цени тази зима, пише Bloomberg.

„Запазва се голяма несигурност преди предстоящия отоплителен сезон“, се казва в доклад на Международната агенция по енергетика (МАЕ).

Агенцията смята, че цените на европейския газов пазар може да са нестабилни през зимата. Въпреки че най-тежката енергийна криза на континента, вероятно, е приключила.

МАЕ разчита на това, че след пълното спиране на доставките на руски газ всяко охлаждане в Европа ще доведе до напрегната ситуация. Това може да се предвиди: сега цените са паднали, но дългосрочните договори за предстоящия студен сезон се търгуват с премия в сравнение с краткосрочните цени. Това показва продължаваща нестабилност на пазара, която може да доведе до нова криза в края на 2023 г.



Ако Европа  мръзне за дълго време и възобновяемите енергийни източници не осигурят достатъчно топлина и светлина, цената на газа може да се удвои от сегашните зимни цени до 100 евро (113 долара) за мегаватчас, пише агенцията.

Има и сценарии за топла зима в Европа, при която достатъчен внос на втечнен природен газ ще позволи на Европа да се справи дори и без руски потоци. Това обаче зависи и от търсенето на втечнен природен газ в Азия: всяко непланирано спиране може да наруши баланса, тъй като глобалните доставки на газ остават ограничени и тази година, казват от  МАЕ.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: