Военноморските сили унищожиха плаваща мина на 200 метра от брега срещу с. Тюленово

Военноморските сили унищожиха плаваща мина на 200 метра от брега срещу с. Тюленово Снимка: МО

Сигнал за плаващ предмет, наподобяващ морска мина, е получен на 23 януари в Щаба на Военноморските сили от областния управител на Добрич

Около 11.30 ч. мината е забелязана на 200 метра от брега срещу село Тюленово.

След извършени изчисления от експерти в Щаба на ВМС (скорост на вятър и морско течение) е вдигнат дежурният вертолет „Пантер“ от морската вертолетна авиобаза „Чайка".

В 14.50 ч. екипажът на вертолета откри мината, предаде координатите и остана в района, съобщиха от Министерството на отбраната. Издадено бе навигационно известие до мореплавателите за опасността.

Бързоходен катер 213 с военнослужещи от формированието за разузнаване и унищожаване на невзривени бойни припаси, с ръководител капитан III ранг Илия Стойчев, извърши преход до мястото. Военните специалисти класифицираха мината като котвена, тип „Ям“, приведена в бойно положение. В 16.45 ч. мината беше унищожена с контролиран взрив от групата водолази-взривчици.

Военноморските сили продължават да поддържат готовност за обследване и противоминни действия, за да осигурят свободното корабоплаване в българските морски пространства. 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: