В Европа ще забранят продажбата на смартфони без сменяема батерия

В Европа ще забранят продажбата на смартфони без сменяема батерия

Европейският пазар на смартфони скоро ще се промени радикално

 Според Android Authority след 2027 г. в Европейския съюз ще бъде невъзможно да се купуват устройства без сменяема батерия. Това решение беше взето от Европейския съвет, в резултат на което производителите на смартфони вече ще са задължени да произвеждат джаджи с възможност за смяна на батерията.


Основната цел на такава забрана е да се намали количеството на електронните отпадъци и да се повиши ефективността на тяхната обработка. Европейските чиновници твърдят, че този подход значително ще намали отрицателното въздействие върху околната среда и ще направи производството на смартфони по-екологично устойчиво. В документа, публикуван на сайта на Европейския съвет, се казва, че крайната цел на закона е създаването на смартфони от рециклируеми материали.

Новината за забраната на смартфони без сменяеми батерии предизвика значителен резонанс на пазара. Журналистите отбелязват, че подобно решение ще засегне сериозно най-големите производители на джаджи, включително Samsung и Apple. Очевидно тези компании ще бъдат принудени да преразгледат дизайна на своите устройства и да направят промени, за да отговарят на изискванията на новия закон.

Експертите обаче отбелязват, че вероятно производителите няма да започнат да създават отделни модели смартфони за Европа и останалия свят, а ще произвеждат универсални устройства, които отговарят на изискванията на законодателството в ЕС.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: