Илон Мъск основа нова компания за изкуствен интелект

Илон Мъск основа нова компания за изкуствен интелект Снимка: ferra.ru

Въпреки, че е един от основните критици на технологията

Илон Мъск официално обяви създаването на нова компания xAI , която ще се занимава с разработването на изкуствен интелект, съобщи Daily Mail.

Тази стъпка предизвиква засилен интерес и недоумение, като се има предвид, че Мъск преди това беше един от критиците на тази технология и изразяваше опасения относно потенциалните й последици за човечеството.

xAI обединява екип от опитни специалисти, които са работили по-рано в такива фирми, като Deep Mind, OpenAI, Google Research, Microsoft Research и Tesla. Засега обаче не се разкриват подробности за конкретните изследователски проекти на корпорацията.

Мъск съобщи, че основната амбициозна цел на xAI е "разбирането на истинската природа на Вселената". Той също така отбеляза, че повече подробности за компанията ще бъдат представени на живо в Twitter.

Интересно е да се отбележи, че изборът на датата на стартиране на компанията, 21 ноември, е свързана с числото 42, което е се явява отговор на суперкомпютъра на "най-важния въпрос за живота, Вселената и всичко съществуващо" от книгата на Дъглас Адамс "Пътеводител на галактическия стопаджия".

Мъск подчертава важността на правилно зададените въпроси и цитира Адамс, като отбелязва, че отговорът може да бъде по-прост, ако въпросът е формулиран правилно.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: