Разочарованието на Зеленски

Разочарованието на Зеленски Снимка: Стопкадър видео Euronews

В първия ден от срещата на НАТО страните членки обещаха да изпратят допълнителна помощ на Украйна, но отказаха да съгласуват графика за влизането й в алианса, пише Euronews

НАТО ще позволи на Украйна да се присъедини към алианса, "когато съюзниците се съгласят и бъдат изпълнени необходимите условия". Това е един от резултатите от първия ден на срещата във Вилнюс. 


Владимир Зеленски явно е разчитал на повече.

По време на преговорите балтийските страни се застъпиха за разработването на ясен график за влизането на Украйна в алианса.

За САЩ и Германия това би било по-скоро провокативна стъпка спрямо Русия, отколкото метод за ограничаване на нейната агресия.

Генералният секретар на организацията обяви създаването на нов Съвет Украйна-НАТО, както и предоставянето на Киев правото да свиква срещи на алианса. Йенс Столтенберг подчерта, че Украйна ще кандидатства за членство по опростен начин.

Също в първия ден от срещата представители на страните участнички обещаха да изпратят допълнителна военна помощ на Киев.

Йенс Столтенберг, генерален секретар на НАТО:

„Ние потвърдихме, че Украйна ще стане член на НАТО и се съгласихме да премахнем изискването за План за действие за членство в НАТО. Това ще промени начина, по който Украйна се присъединява към НАТО от двуетапен на едноетапен процес.“

Самият украински лидер нарече "абсурден" отказа на Aлианса да постави ясни срокове, като упрекна членовете му в нерешителност.

Владимир Зеленски, президент на Украйна:

„Днес тръгвам по пътя с вяра в решението, с вяра в партньорите, с вяра в силнo НАТО. В НАТО, коeто не се двоуми и не губи време, не поглежда назад към нито един агресор."

Във втория и последен ден от срещата участниците ще обсъдят въпроси, свързани със сигурността на климата и ще преговарят с партньори от Индо-тихоокеанския регион, включително Австралия и Япония.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: