Доверието на света в Русия и Путин се срина до исторически минимум

Доверието на света в Русия и Путин се срина до исторически минимум Снимка: newstatesman.com

Повече от осем от всеки десет души в света имат негативно отношение към Русия и нейния лидер

Такова ниво на отхвърляне не е регистрирано досега в международните проучвания на американския мозъчен тръст Pew Research Center, който в периода 20 февруари – 22 май 2023 г. анкетира 30 861 души от 24 държави. Равносметката е, че средно 82% от възрастните имат негативно възприятие за Русия, докато едва 15% са благосклонни към „руския свят”. В същото време 87% не вярват, че Владимир Путин е способен да взема правилни решения в международен план.

Враждебността е най-висока (85% или повече) в Полша, Швеция, Испания, Япония, Южна Корея, Австралия, Холандия, Германия, Франция, Обединеното кралство и САЩ, по-умерена в Мексико, Аржентина и Бразилия (54% - 68%), и сравнително балансирана в Нигерия, Кения и Южна Африка (46% - 57%). Като цяло, от последното проучване на Pew Research Center през 2019 г., негативните оценки навсякъде са се повишили поне с 10%.

Изключение правят Индонезия и Индия, които от началото на войната в Украйна са основен купувач на руския петрол. В двете страни одобрението към Русия през последните четири години се е повишило съответно от 36% на 43% и от 42% на 59%, но същевременно броят на недоверчивите към Русия в Индия е скочил от 13% на 30%.

Отношението към президента на Украйна Владимир Зеленски е смесено, но като цяло е много по-добро, отколкото към Путин. Тези, които не вярват в способността на Зеленски да взема правилни решения в международен план, са 39%, докато едва 11% одобряват международните стъпки на Владимир Путин. В същото време дори в Индия Зеленски не изостава много от Путин по доверие: 50% срещу 59%. 

Най-нисък процент на доверие към украинския лидер показва Унгария (11%), докато цели 86% от гражданите на Швеция приемат положително действията на Зеленски. Като цяло, оценките му са сходни с тези на западните лидери. Във външната политика на американския президент Джо Байдън се доверяват 54% от анкетираните, френския президент Еманюел Макрон е с 50% одобрение, германския канцлер Олаф Шолц – с 49%.

Pew Research не са анкетирали жители на бившите съветски републики, но според скорошно проучване на Gallup, дори и там отношението към Русия и Путин се е влошило значително след нахлуването в Украйна. 

Жителите на бившия съветски лагер не одобряват най-вече подхода на Русия да ги третира като своя зонана влияние, защитавайки в днешните независими държави не само правата на руските граждани, но и руския език и култура. С положително отношение към Русия са над 50% от жителите на Киргизстан и Узбекистан, докато в Армения, Молдова, Казахстан и Азербайджан такъв е процентът на неодобрение към настоящата руска политика, при срив на одобрението например в Казахстан до 29%. 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: