Защо вашият телефон е идеално устройство за шпиониране

Защо вашият телефон е идеално устройство за шпиониране Снимка: Purism

Защото почти всяка негова функция може да бъде достъпна и дистанционно

Решението на френското правителство да разреши на полицията да осъществява дистанционен достъп и контрол върху устройствата на заподозрените, включително камери, микрофони и данни от GPS, предизвика спорове. Това обаче не е изолиран случай, тъй като много държави вече имат различни нива на достъп до смартфоните на гражданите и техните данни.

За това съобщава New Atlas.

Доклад на компанията Comparitech показва, че 50-те изследвани държави имат една или друга форма на достъп, при това изискванията за заповед за обиск и степента на достъп са различни. Страни като Китай и Обединените арабски емирства имат например по-широк достъп, докато в Австрия и Белгия действат по-строги разпоредби.

За тези, които са загрижени за конфидетциалността, съществуват някои смартфони с физически превключватели, които изключват камерите и микрофоните, като например  Librem 5.

Важно е обаче да се отбележи, че дори при такива предпазни мерки проследяването на местоположението все едно може да стане чрез клетъчните кули.

В крайна сметка хората трябва да съизмерят притесненията си относно конфиденциалността с удобството и предимствата на съвременните технологии.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: