Пентагонът се оказа почти безсилен пред новите санкции на Китай

Пентагонът се оказа почти безсилен пред новите санкции на Китай Снимка: ferra.ru

От двата санкционни метала страната няма запаси от единия

След като Китай обяви ограничения за износа на два метала, използвани в полупроводниците, Пентагонът заяви, че в момента има стратегически запаси от германий, но няма запаси от галий.

За това съобщи Reuters.

Тези метали играят жизненоважна роля в различни области на приложение, включително високоскоростните компютърни чипове, военните устройства и сателитните технологии.

Министерството на отбраната на САЩ предприема активни мерки за увеличаване на добива и рециклирането на критично важни материали, като галий и германий в страната. Очакваният контрол върху износа, наложен от Китай, вече предизвика проблеми с веригата на доставки и повишаване на цените, което засегна компаниите, зависими от полупроводниците.

Въпреки че подизпълнителите от отбраната обикновено не купуват галий и германий директно, ограниченията могат косвено да засегнат и техните вериги за доставки и потенциално да забавят производството или да увеличат разходите.

На Пентагона може да му се наложи да търси алтернативни източници на тези метали, вероятно чрез програми за добив, производство или рафиниране.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: