Китай ограничи износа на галий, германий и техните химически съединения

Китай ограничи износа на галий, германий и техните химически съединения Снимка: Nvidia

Toва са метали, критични за производството на чипове, което ще засегне САЩ и техните съюзници

Китай наложи ограничения върху износа на метали, използвани в производството на полупроводници и друга електроника. Според Bloomberg е много вероятно подобно решение да доведе до по-високи разходи за производителите и да изостри геополитическото напрежение на фона на надпреварата за разработване на модерни компютърни технологии.
 

По-конкретно става дума за галий, германий и техните химични съединения - продажбата им зад граница ще бъде контролирана от 1 август, съобщиха днес от Министерството на търговията на Китай.

Днес Китай е водещ производител на 20 критични суровини за полупроводниковата индустрия, включително галий и германий. Страната е и ключов играч в преработката и пречистването на тази суровина. Металите се използват в слънчеви панели, лазери, устройства за нощно виждане и, разбира се, чипове.

Сега, за да изнасят тези метали, в Китай ще трябва да кандидатстват за специални лицензи от Министерството на търговията, а износителите ще трябва да кажат подробно на кого точно възнамеряват да доставят суровини и как ще бъдат използвани, и въпросът, ако е необходимо, ще трябва да се реши на най-високо държавно ниво.

Това е най-новият ход в глобалната игра за контрол върху технологиите, жизненоважни за индустриалния и отбранителния сектор. Вероятно подобен ход ще доведе до влошаване на и без това не най-добрите отношения със стратегическите конкуренти на Китай, преди всичко със Съединените щати.

Наскоро беше съобщено, че Съединените щати възнамеряват да забранят износа в Китай на всякакви изчислителни ускорители без специален лиценз - такива чипове са жизненоважни за ИИ технологиите и суперкомпютрите като цяло. Също така наскоро имаше информация, че Нидерландия и Съединените щати ще затегнат ограниченията върху доставката на оборудване за производство на чипове в Китай.

  bloomberg.com
 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: