Турция и Египет назначиха посланици за първи път от десет години

Турция и Египет назначиха посланици за първи път от десет години Снимка: 1prime.ru

Турция и Египет повишиха нивото на дипломатическите си отношения до ниво посланици за първи път от десет години

Турция и Египет назначиха посланици за първи път от десет години, става ясно от съвместно изявление на Министерството на външните работи на двете държави.

"Турция и Египет уведомяват за повишаване на нивото на дипломатическите отношения до нивото на посланици", се казва в документа.

Отбелязва се, че дипломатически представител на Турция в Кайро може да стане Салих Мула Шон, а за поста посланик на Египет в Анкара е предложен Амр Ал-Хамами.

Подчертава се, че тази стъпка ще позволи нормализирането на турско-египетските отношения.

Отношенията между Кайро и Анкара се влошиха след свалянето на египетския президент Мохамед Морси от власт през юли 2013 г. и последвалите кръвопролитни сблъсъци. Турският лидер Реджеп Ердоган остро осъди действията на египетските военни срещу привържениците на сваления президент. Турция и Египет отзоваха посланиците си за консултации през август 2013 г., след което Египет обяви турския посланик за персона нон грата, а Турция - египетския.

През 2023 г. Ердоган и египетският президент Абдел Фатах ас-Сиси се договориха да повишат нивото на дипломатическите отношения.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: