8 популярни храни, които са забранени в някои страни

8 популярни храни, които са забранени в някои страни Снимка: Pixabay

Някои храни, които приемаме за даденост, са забранени по света. Тук можете да разберете кои са те и защо не са разрешени.

Различни страни, различни обичаи - повечето от нас със сигурност вече са имали опит с това. Но бихте ли си помислили, че има храни, които са забранени в определени страни? Ще ви разкажем за какви осем продукта говорим.

Kindersurprise

В детството те ни осигуряваха многобройни моменти на щастие - не само заради вкусния шоколад, но преди всичко заради малките играчки, които са вътре в тях. Яйцата, носещи изненада, са забранени в САЩ поради тази причина. От 1938 г. има закон, според който не могат да се продават сладкиши, които съдържат „неядливи предмети“, за да бъдат защитени малките деца. Това важи и за вноса и тези, които игнорират правилата при внасянето им, трябва да платят тежка глоба.

Дъвка

Живот без дъвка? Невъобразимо! В Сингапур обаче това е реалност. В азиатския мегаполис дъвката е разрешена само ако има терапевтична причина - например спиране на тютюнопушенето. Тъй като чистотата играе важна роля в Сингапур, изхвърлянето на дъвки на улицата също е наказуемо.

Маково семе

Трудно е да си представим в европейските пекарни сладкиши без макови семена по тях. Обаче в Тайван, Сингапур, Саудитска Арабия и Обединените арабски емирства маковите семена се считат за наркотик поради съдържанието на опиати и затова са забранени.

Сурово мляко

Канада, Шотландия, Австралия и 24 от 50-те американски щата забраняват продажбата на необработено мляко. Законът се прилага и за продукти, произведени от необработено мляко, като сирена Камамбер и Ементалер. Причината за това е, че властите се страхуват от патогени, които биха могли да бъдат в суровото мляко.

Хагис

Въпреки че шотландският специалитет е доста непознат в Европа, теоретично би било позволено да го ядат. Положението е различно в САЩ. Тъй като продуктът, подобен на наденица, се прави от стомаха на овца, който е пълен с мазнини от черен дроб, сърце, бели дробове и бъбреци, там той  е забранен. В Америка законът е в сила от 40 години и гласи, че продажбата на овчи бели дробове не е разрешена.

Samosas

Те са класика в Индия и Пакистан: пържени, триъгълни кнедли, пълни с различни съставки. Въпреки че самосасите бяха истински хит в Сомалия, те са забранени в някои части на страната от 2011 г. Както британският Daily Mail съобщи, забраната има религиозен произход: Южна Сомалия се контролира от ислямистката милиция Ал Шабааб, която разглежда кнедлите като символ на християнската Троица.

Гъши дроб

Гъшият черен дроб се счита за деликатес в много страни. Той обаче е забранен в Индия, тъй като животните са угоявани за това ястие и страната не иска да подкрепи тази жестокост.

„Nutri Grain" бар за закуска

Тези, които предпочитат вкуса на „боровинка“, няма да я открият в Норвегия, Финландия и Франция. Там е забранено блокчето с вкус и цвят на боровинка на Kellogg. Причината за това е синият оцветител, който не е разрешен в трите държави.

 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: