Франция арестува 667 протестиращи, Белгия 15

Франция арестува 667 протестиращи, Белгия 15 Снимка: axios.com

Трета нощ продължават безредиците заради убийството на 17-годишният Нахел М, застрелян от пътен полицай в парижкото предградие Нантер

Протестите заляха цялата Франция, 40 000 полицаи са на улиците, за да пазят реда, отбелязва ВВС. Вчера следобед автобусите и трамваите в Париж и региона бяха спрени, докато многохилядно протестно шествие, водено от майката на убитото момче, прерасна в насилие и хаос. Пожарникарите се обърнаха към парижани с молбата да звънят само за спешни случаи. 

В Нант, Западна Франция, протестиращи са влезли с джип в магазин на Lidl, разбивайки витрината му под аплодисментите на минувачи. В Монтрьой, на север, няколко младежи, въоръжени с палки, са унищожили аптека, McDonalds, банкомат и други магазини. Полицията е отговорила със сълзотворен газ, съобщава Le Monde. Входът на кметството на Клиши-су-Боа, е бил подпален, показват клипове в социалните мрежи. 

Арестувани са протестиращи в Тулуза, Марсилия и Париж съобщава LeMonde. Протестът се пренесе и в Брюксел, където са арестувани 15 души.

Полицаят, който застреля Нахел, се извини на самотната му майка. Тя казва, че не обвинява полицията като цяло, а само този, който е произвел смъртоносния изстрел. За нея той просто „видя лицето на арабско момче, на малко дете, и реши да отнеме живота му“.

Протестите все повече внушават организиран характер и класово-етническа мотивация. Вътрешният министър Жералд Дарманен изрази подкрепата си за "нашите полицаи, жандармеристи и пожарникари, които вършат смело работата си". Полицаят, изстрелял фаталния куршум,  е арестуван по обвинение в предумишлено убийство. За момента няма индикации, че протестите ще спрат.

Френският президент Еманюел Макрон ще проведе нова кризисна среща с правителството, след като нарече насилието на протестите "неоправдано". Попитана дали обмисля извънредно положение, премиерът Елизабет Борн каза, че се разглеждат „всички опции“.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: