Дуетът „Мирабай Сейба” - свободата да твориш себе си

Дуетът „Мирабай Сейба” - свободата да твориш себе си Снимка: https://abagarshanti.com

Живот без дом, но в прегръдките на музика, изпълнена с духовност, нежност и красота

Съдбата среща Маркус Зийбер и Анджелика Баумбах, основателите на музикалното дуо, на една фестивална улица в стария Единбург по време на международния театрален Фриндж сезон в далечната 2001 г. Било лято, пълно с изкуство, талант и любов. Маркус градял успешна театрална кариера, а Анджелика обикаляла около света като певец и творец на песни. 

Младата влюбена двойка решава да сподели любовта си с останалия свят, като започне да създава музика, изпълнена с духовност, нежност и красота. Този нов стил е сътворен върху основата на световна духовна музика, която смесва мантри на Gurmukhi от традицията на Кундалини йога с автентични песни на английски и испански език и отразява северноамериканското влияние на местните индианци. А в лириката им са вплетени мъдрите слова на Rumi, Thich Nhat Hanh, Guru Nanak и Yogi Bhajan.   

Името на групата не е случайно и въплъщава влиянията на Индия и Латинска Америка. Mirabai (1498-1547) е била индуска принцеса и мистична певица. Песните й изразявали копнежа на индивидуалното Аз да се слее с универсалното Аз в лицето на бог Кришна. И за двамата Мирабай изразява търсенето, отдаването, вдъхновението във всяко от различните аспекти на божественото. А Ceiba е свещеното дърво на Латинска Америка, което не се сече. То расте и се извисява нагоре към небето. „Искаме музиката ни да е като това дърво - единодушни са и двамата. - Корените да са дълбоко впити в майката Земя, а клоните му да докосват бащата Небе."   

Вече шестнадесет години двойката твори и ражда музикални дарове. Имат записани и издадени общо шестнадесет албума. А номадските им души и непрестанни турнета са ги поставили сред едни от най-популярните дуети в света на този универсален фюжън жанр, каквато е и човешката душа. 

Маркус и Анджелика не са религиозни, но вярват в свободата и изповядват религията на живот без дом. Може би защото техният дом е музиката и всичко около нея. Най-новият им албум е със заглавието „Agua de Luna" от 2019 г., с който дуетът гостува и в България миналата година.      


 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: