Учени: Кафето може да се окаже изключително опасно за хипертониците

Учени: Кафето може да се окаже изключително опасно за хипертониците Снимка: https://pixabay.com/

Учени от университета Jiao Tong в Сиан установиха, че при наличие на хипертония и други заболявания, пиенето на кафе увеличава риска от калциеви отлагания по стените на коремната аорта, което означава повишен риск от инсулт и инфаркт

 Резултатите от изследването се появиха в списание Nutrition, Metabolism and Cardiovascular Diseases.

В работата си експертите са използвали данни от Националното изследване на здравето и храненето 2013-2014 г. В проучването са участвали над 2500 души. Тежестта на калцификацията на коремната аорта се оценява с помощта на рентген.

Предишни проучвания показват, че увеличаването на тежестта на калцификацията на коремната аорта е свързано с повишен риск от инсулти и инфаркти.

Въпреки това не са открити значителни връзки между консумацията на кафе и тежестта на калцификацията на коремната аорта.

А при наличие на хипертония, диабет и сърдечно-съдови заболявания, хората със среден прием на кафе от 390 g/ден или повече имат малко по-високи резултати за калцификация.

Рискът от тежка калцификация на коремната аорта се увеличава с 50% при индивиди с висок прием на кафе. Рискът нараства до 70% при наличие на артериална хипертония.

Впрочем изследването показва само наличието на корелация, а не причинно-следствена връзка, а разликите в групите могат да се обяснят и с други фактори.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: