Професор от Харвард, която изследва честността, бе уличена в лъжа

Професор от Харвард, която изследва честността, бе уличена в лъжа

New York Times: Изследовател от Харвард, който изследва честността, се оказва, че лъже

Франческа Джино, известна изследователка на честността в човешкото поведение от Харвардския университет, беше подложена на критики за предполагаемо изфабрикуване на нейното изследване, съобщи New York Times, позовавайки се на доклад.

„През последните дни областта (изследването на човешкото поведение – бел. ред.) претърпя сериозен удар – обвинения срещу известния учен по поведение във фалшифициране на резултати от изследването, включително поне едно, посветено на това как да се открие честността“, пише вестникът.

Става дума за професора от Харвардското бизнес училище Франческа Джино, известен учен и автор на проучване от 2012 г., което показва, че хората съобщават по-вярна информация в данъчните си документи в горната част на листа, което по-късно беше „цитирано стотици пъти от други учени." 
Отбелязва се, че университетът е информирал съавторите на Джино за тази работа, че проучването съдържа изфабрикувани резултати.

Вестникът цитира друг поведенчески учен от Университета на Пенсилвания, който казва, че обвиненията имат „голямо отражение в академичната общност“, тъй като Джино е водещ учен в областта с голям брой научни статии и сътрудници. Той добави, че проверява сътрудничеството си с д-р Джино за фалшификации и много други учени, според него, правят същото.

Отбелязва се, че Harvard Business School, както и самата изследователка, не са отговорили на искането на изданието за коментар.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: