Покачването на инфлацията в Обединеното кралство няма да е тенденциозно

Покачването на инфлацията в Обединеното кралство няма да е тенденциозно Снимка: wikimedia.org

Инфлацията във Великобритания се покачи на 1% годишно през месец юли. Това е в противоречие с прогнозите на експертите, които очакваха тя да остане в размер на около 0,6%.

Ограниченията, които бяха наложени в страната по време на принудителната карантина, предизвикана от разпространението на COVID-19, започнаха да бъдат премахвани постепенно. Това доведе до възможността потребителите да могат да похарчат пари, които нямаха възможност да използват през периода март-май тази година.

Ситуацията би трябвало да е от полза и за Английската централна банка, която изпитваше сериозни затруднения в опитите си да повиши нивото на инфлацията до размер от 2% през последната година.

Статистиката от месец юли е определено позитивен знак по време на голямата икономическа криза, заввладяла света поради разпространението на коронавируса.

Но не бива да се правят дългосрочни заключения на база раздвижването на британската икономика през лятото.

Ето 4 причини защо това е така:

1. На първо място, основната причина за нарастващата инфлация са видовете стоки, за които потребителите харчат пари към момента. Това са дрехи, обувки, транспорт и мебели. Този анализ показва, че хората купуват неща, с които просто не са имали възможност да се сдобият по време на карантината. В същото време цените на тези стоки не бяха повлияни от обичайните за летните месеци намаления, защото търговците искаха да покрият загубите си от липсата на продажби през пролетта.

2. На второ място, някои отрасли придобиха по-голяма популярност по време на пандемията. Най-голям принос за повишаващата се инфлация имаха игрите (компютърни и видео), които родителите и техните деца играеха, докато се налагаше да стоят по домовете си. Вероятно, когато животът се нормализира, хората ще намалят значително разходите си за развлечения, като игрите.

3. Окуражаващите числа, които се виждат в статистиката за месец юли, не бива да бъдат приемани едностранно без анализ. Статистиката е недостатъчно надеждна поради затворените магазини и липсата на икономическа активност по време на карантината в периода март-май. Едва през последния месец, данните започват да се събират отново и информацията може да се приема за все по-надеждна.

4. Накрая трябва да се отбележи, че британската икономика, подобно на всички в Европа, среща огромни затруднения, които ще доведат до сериозен ръст на безработицата. Програмите за подпомагане на работодатели и запазване на работни места се прекратяват. Опасността от втора вълна на коронавируса е надвиснала над всички големи европейски икономики.

Освен всичко изброено, Великобритания ще трябва да се справя с последиците от Брекзит, независимо дали ще напусне ЕС със споразумение, или без такова.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: