Формула 1 води преговори за провеждане на още състезания през сезон 2020

Формула 1 води преговори за провеждане на още състезания през сезон 2020 Снимка: wikimedia.org

Тазгодишният предварителен календар с надпревари във Формула 1 бе променен значително поради настъпилата пандемия от COVID-19.

Първите 10 състезания от първоначалния календар бяха отменени или отложени, а шефовете на спорта започнаха да търсят начини да проведат максимално количество състезания, така че да има редовен сезон.

 

Досега бяха потвърдени 13 надпревари, като 6 от тях вече бяха проведени успешно. В обновения календар влязоха трасета като „Муджело" в Италия, които никога не са приемали преди това старт от Формула 1.

 

Състезания ще има през 2020-а и на писти като „Имола" и „Нюрбургринг", които имат дългогодишна история като домакини на Гран при от близкото минало.

Предвиждаше се да има няколко състезания в Азия преди края на сезона, който е насрочен за ноември в Бахрейн и Абу Даби, но усложняващата се обстановка с коронавируса, прави този сценарий малко вероятен.

 

Това дава възможност на пистата „Истанбул парк" в Турция да стане отново част от календара на Формула 1, за първи път от сезон 2011. В края на юли управляващите пистата органи потвърдиха, че се водят разговори с Формула 1 за евентуално провеждане на състезание в началото на ноември.

Поради отпадането на азиатската част от състезанията, шансовете на „Истанбул парк" да стане част от сезон 2020 се увеличават значително. Трасето е в добро състояние и трябват единствено леки поправки по трибуните, ако е разрешено допускането на фенове на пистата.

 

Друго трасе, което се обсъжда като вариант за нова надпревара в тазгодишния календар, е пистата „Херес", намираща се в Испания. „Херес" за последно прие състезание от Формула 1 през 1997 г. под името „Гран при на Европа". Пистата се използва вече през тази година, като на нея се проведоха първите два кръга от сезона в MotoGP.

 

Ако „Истанбул парк" и „Херес" станат част от календара на Формула 1 през 2020-а, то ще се изпълни предварителната цел, поставена от шефовете на спорта: да се проведат между 15 и 18 състезания през тази година, независимо от световната криза, предизвикана от COVID-19.

 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: