Новите планове на НАТО: 300 000 войници в повишена бойна готовност

Новите планове на НАТО:  300 000 войници в повишена бойна готовност Снимка: https://pixabay.com/

„Това е за първи път от Студената война“

НАТО ще има 300 000 войници в повишена бойна готовност, които ще защитават всяка крачка от територията на съюзниците срещу всяка заплаха, заяви генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг в петък след двудневната среща на министрите на отбраната на страните членки.

„Днес министрите разгледаха новите ни регионални планове. За първи път след края на Студената война ние напълно свързваме нашата колективна отбрана, планираме нашите сили, нашите способности,  командване и контрол“, каза Столтенберг.

„В резултат на това НАТО ще има над 300 000 войници в повишена бойна готовност, подкрепени от значителни въздушни и военноморски сили, за да защитават всеки сантиметър от територията на съюзниците срещу всяка заплаха“, каза генералният секретар.

В същото време Ройтерс съобщава, позовавайки се на неназован дипломатически източник, че министрите не са успели да постигнат споразумение по новите регионални планове, че Турция е блокирала решението заради текста, който се отнася до географски локации, включително Кипър. Това са тайни военни планове, описващи подробно как Алиансът ще отговори на руска атака.

HINA

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: