Европа се превъоръжава

Европа се превъоръжава Снимка: breakingdefense.com

Десетилетията разоръжаване поставиха в несигурност отбраната на Украйна и съюзниците ѝ, но сега много европейски страни обмислят обновяване на отбранителната си техника

След 20-годишна пауза Дания е близо до идеята да възстанови флотилията си от военни подводници, за да укрепи морския си капацитет и да възпре експедициите на Москва в Балтийско море, пише breakingdefense.com. Скандинавската нация се отказа от своя подводен флот през 2004 г.

Войната в Украйна предизвика редица промени в отбранителната позиция на Дания, включително и с референдума през юни 2022 г., с който страната се присъедини към решенията по сигурността и военните въпроси на Европейския съюз. Дания е и част от Европейската коалиция за основни бойни танкове Leopard и се съгласи да дари 19 артилерийски системи Caesar на Украйна. Съвсем наскоро Дания подкрепи и плановете за изпращане на изтребители F-16 в Киев.

Според датския министър на отбраната, стратегическата позиция на Дания и новото статукво ще „премести НАТО на север“, с акцент в Балтийско море. „Всички кораби на руския флот трябва да плават през наши води, ако излязат от Санкт Петербург или Калининград и следователно трябва да засилим защитата си в дълбочина, което е напълно ново пробуждане за нас“, казват от комисията по външна политика на Дания.

През 2022 г. Копенхаген обеща инвестиция от $ 5,8 милиарда за нови военноморски кораби и се ангажира да развие по-висока сигурност на доставките с националния морски транспорт.

Германия също инвестира в отбранителната си техника и е в процес на закупуване на израелската система за противоракетна отбрана Arrow-3, с първоначална авансова инвестиция от € 560 милиона и обща стойност около € 4 милиарда.

German Air Force banks on Israel's Arrow-3 for national missile shield
Аrrow 3 missile defense system, снимка - defensenews.com

Германска делегация посети Израел през март, за да научи повече за системата и в резултат на това Германия и Israel Aerospace Industries (IAI) са започнали дискусии относно изготвянето на споразумение за закупуване на Arrow-3. Технологията е най-високото ниво на многослойната система за противовъздушна отбрана на Израел и се описва от основния изпълнител IAI като екзоатмосферен прехващач за заплахи от далечни разстояния, в т.ч. балистични ракети и други заплахи с дълъг обхват. 

Arrow-3 е съвместна разработка на Израелската организация за противоракетна отбрана (IMDO) и Агенцията за противоракетна отбрана на САЩ (MDA), които вече одобриха сделката с Германия. Welt съобщи, че системата трябва да бъде готова за използване в Германия до края на 2025 г., както и че сделката се финансира от специален фонд на Бундесвера от € 100 милиарда, създаден от правителството на Олаф Шолц след нахлуването на Русия в Украйна.

Карстен Клайн, член на Бундестага и ръководител на бюджетната комисия от Свободната демократическа партия (FDP), характеризира обществената поръчка като част от по-голям европейски небесен щит.

Влизането на Arrow-3 в Европа е голямо признание за IAI. Единствените други големи системи за противовъздушна отбрана, произведени в Израел, с договор с Европа, са в Чехия, закупени по договор на стойност около $ 520 милиона. Румъния също обмисля да се снабди с израелските ПВО-системи Spyder и Barak MX.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: