Войната в Украйна изчерпва световните оръжейни запаси

Войната в Украйна изчерпва световните оръжейни запаси Снимка: The Moscow Times

Военните действия поглъщат оръжието, трупано с десетилетия в арсеналите по света.

Това открива нова ера за възраждането на оръжейните компании, заяви пред британския парламент представителят на министерството на отбраната Джеймс Хипи. Както съобщава Sky News, британските депутати са му поставили въпроса дали е „напълно сигурен”, че Великобритания има достатъчно средства, за да обезпечи оръжие за Украйна. Отговорът на Хепи е лаконичен: „Не, що се отнася само до Обединено кралство. Но колективно, всички страни-донори – да, и не смятам, че това е изненада”.

Пред британския парламент Хипи отбеляза, че след 18 месеца "пътуване по света" и закупуване на оръжия за нуждите на Украйна, той и колегите му са установили "намаляването на запасите".

„Това е добър момент да се заемем с отбранителната индустрия и британските отбранителни компании реагират ясно на този сигнал за търсене, както и трябваше да се очаква“, обяви Хепи пред парламентаристите.

Според украинския заместник-министър на отбраната Анна Маляр, въпреки значителните доставки на западно оръжие, въоръжените сили на Украйна все още не са се изравнили по въоръжение с руската армия. Според Маляр, това е така, защото Русия 30 години се е подготвяла за войната, докато Украйна през същото време само се е разоръжавала.

Както се оказва, същото са правили и западните страни, разоръжавайки се през последните 30 години. В резултат на това, след пълномащабното нахлуване на Руската федерация в Украйна, целият Запад като цяло едва успява да предостави на Украйна необходимия минимум оръжие, отбелязва unian.net.

От своя страна, обявявайки контранастъплението на Украйна, руският президент Владимир Путин преди дни призна, че в руската армия липсва съвременно въоръжение, но увери, че руският оръжейно-промишлен комплекс се развива бързо и всички задачи, поставени от отбранителните сили, ще бъдат изпълнени. 

Позовавайки се на британското разузнаване, The Moscow Times посочва, че в русата войска са забелязани танкове Т-62, произвеждани от СССР в периода 1961 - 1975 г., както и бронетранспортьори BTR-50, пуснати на въоръжение през 1954 г.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: