"АвтоВАЗ" ще възобнови производството на Lada Granta с ABS през това лято

"АвтоВАЗ" ще възобнови производството на  Lada Granta с ABS през това лято Снимка: niva-club.net

"АвтоВАЗ" планира да възобнови производството на Lada Granta с антиблокираща спирачна система (ABS) през лятото на тази година, съобщи пред журналисти президентът на компанията Максим Соколов.

"В базовия вариант на Vesta те практически вече са установени от момента на стартиране на поточната линия. Що се отнася до Granta - ние планираме да възобновим тази функция още през лятото на тази година", каза топ мениджърът, отговаряйки на въпрос за ABS на Lada Granta в кулоарите на изложбата "Евразия - нашият дом".

ABS е система, която предотвратява блокирането на колата при внезапното му спиране. Основното й предназначение е запазване на стабилността и управляемостта на автомобила.

Автомобилните производители в Руската федерация, по-специално автомобилният гигант "АвтоВАЗ", се сблъскаха с дефицит на ABS и ESP миналата година. Впоследствие властите взеха решение да се въведе опростен технически регламент, който допускаше липсата на тези системи в произвежданата кола, за да се предотврати спирането на конвейерите. В края на май тази година кабинетът реши да възобнови от декември 2023 г. инсталирането на системата ABS  в задължителните изисквания за производство на автомобили в Руската федерация.

"АвтоВАЗ" има производствени площадки в Толиати, Ижевск и Санкт Петербург. В средата на май миналата година френската компания Renault прехвърли своя дял в "АвтоВАЗ" (67,69%) в държавна собственост на РФ. Сега марката се състои от четири семейства модели: Vesta, Largus, Granta и Niva. Продажбите автомобили на бранда през 2022 г. възлизат на 188,6 хиляди броя, съобщава Агенцията за икономическа информация Прайм.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: