Унгария ще увеличи разходите си за отбрана през 2024 г. с почти 29%

Унгария ще увеличи разходите си за отбрана през 2024 г. с почти 29% Снимка: https://pixabay.com/

Унгарското правителство ще отдели 4,85 милиарда евро за военни разходи през 2024 г., което е с 28,6% повече от тази година

Според унгарския министър на финансите Михали Варга ръстът на разходите за отбрана се дължи на продължаването на въоръжения конфликт на територията на Украйна, граничеща с Унгария.

Следващата година размерът на средствата, предназначени за отбрана, ще бъде 1796 милиарда форинта (4,85 милиарда евро), което е с 401 милиарда форинта (1,08 милиарда евро) повече, отколкото през 2023 г.“, каза  Варга, представяйки проектобюджета на Унгария в парламента на страната.

На 26 май ръководителят на унгарското министерство на финансите цитира данни, според които разходите на Будапеща за национална отбрана ще надхвърлят 2% от БВП на страната. Според министъра, военните действия в Украйна "вероятно няма да приключат в близко бъдеще и ще продължат през следващата година". Варга уточни, че са необходими средства и за защита на границите от нелегална миграция.

По-рано европейските страни поискаха от Брюксел 10 милиарда евро компенсация за доставки на оръжие за Украйна.

Унгария се противопоставя на нов транш от 500 милиона евро за Киев. Унгарският външен министър Петер Сиярто призова за споразумение за прекратяване на огъня и също така каза, че санкциите срещу Руската федерация "са се провалили, защото военните действия в Украйна продължават, а икономическата ситуация в Европа се влошава".

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: