Датското правителство ще инвестира в армията 21 милиарда долара

Датското правителство ще инвестира в армията 21 милиарда долара Снимка: https://pixabay.com/

Като основател на Северноатлантическия пакт, Дания намали военния си капацитет за водене на сухопътна война в Европа след края на Студената война

Датското правителство предложи във вторник да инвестира 143 милиарда датски крони (21,14 милиарда долара) в армията през следващите десет години, в съответствие с обещанието за постигане на целта на НАТО за военни разходи, съобщава Fena.

 

В отговор на украинската криза обаче миналата година обеща трайно да увеличи разходите за военните и сигурността до два процента от брутния вътрешен продукт до края на 2030 г., което е ключова цел за страните-членки на НАТО.

„Трябва в по-голяма степен да можем да отговорим на изискванията и очакванията, които НАТО и неговите съюзници имат за Дания“, заяви Троелс Лунд Поулсен, изпълняващ длъжността министър на отбраната на пресконференция.

„Необходими са големи инвестиции в нашите въоръжени сили“, добави той.


Правителството на мнозинството обяви, че неговото предложение ще определи обща рамка за разходите за военните, по време на която непрекъснато ще се договарят решения за действителни военни покупки, съобщава Ройтерс.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: