Русия обяви за издирване американски сенатор

Русия обяви за издирване американски сенатор Снимка: president.gov.ua

Министерството на вътрешните работи на Руската федерация (МВД) е включило във федералния списък с издирвани лица републиканецът Линдзи Греъм, член на американсикя сенат от 2003 г., съобщи РИА Новости

Причината е видео, повило се в социалните медии, което показва разговор между Линдзи Греъм и украинския президент Володимир Зеленски. Председателят на следствения комитет при МВД Александър Бастрикин днес е разпоредил да се образува наказателно дело заради „русофобските изявления“ на сенатора. В изявление на министерството се казва: „Във видео, разпространено в интернет, американският сенатор Линдзи Греъм по време на среща с президента на Украйна обяви финансовото участие на Съединените щати в причиняването на смъртта на руски граждани“.

Според агенция Reuters, която разполага с пълната версия на записа на разговора, предоставена от президентската администрация на Украйна, видеото е монтирано. Двамата събеседници действително коментират смъртта на руски войници на украинския фронт, както и помощта, предоставяна от САЩ на Украйна, но репликите им са разместени, което променя смисъла на разговора, с цел да внуши русофобско съдържание. 

В коментар за Reuters Линдзи Греъм каза, че „руската пропагандна машина, както обикновено, се изчерпва“. Той потвърди всеизвестната и нескривана истина за американската подкрепа, като каза, че „за Съединените щати помощта за освобождаването на Украйна от руските военнопрестъпници се превърна в добра инвестиция“.

В изявлението си пред Reuters Греъм се обръща и към бившия руски президент Дмитрий Медведев, който побърза да коментира монтираното видео, наричайки американския сенатор "стар глупак". В отговор Линдзи Греъм му дава съвет: „Г-н Медведев, ако искате в Украйна да не умират руснаци, изтеглете войските си. Спрете инвазията. Спрете военните престъпления. Истината обаче е, че и на вас, и на Путин не ви пука за руските войници“.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: