Глобиха Meta с € 1,2 милиарда

Глобиха Meta с € 1,2 милиарда Снимка: inews.co.uk

Meta, компанията-собственик на Facebook, ще трябва да плати € 1,2 милиарда за нарушаване на правилата на ЕС за защита на личните данни

Санкцията е наложена след разследване, ръководено от ирландската Комисия за защита на данните (DPC), която действа от името на ЕС и работи върху забраната на правния механизъм, използван от Facebook, за прехвърляне на данни на европейски потребители към САЩ, съобщи вчера  Wall Street Journal. 

Разследването е предизвикано от съобщения, че данните на милиони потребители на Facebook от поне 100 държави са открити на уебсайт за хакери, включително имена, телефонни номера, местоположения, рождени дати и имейл адреси. Проблемът се появи с цялата си сериозност още през 2013 г., когато Едуард Сноудън каза, че американските власти имат достъп до такава лична информация чрез технологични компании като Facebook и Google.

Основанието за грандиозната глоба е „продължаващо прехвърляне на лични данни“ на потребители от Европейското икономическо пространство към САЩ, в нарушение на строгите правила на ЕС за обща защита на данните (GDPR), се казва в решението на DPC. 

През 2020 г. Европейският съд обяви споразумението за пренос на данни между ЕС и САЩ за невалидно, но остави „вратичка” за компаниите, че могат да прехвърлят данни, стига „да гарантират адекватна защита”. В края на миналата година Meta беше глобена с € 265 милиона от DPC заради нарушения на правилата на GDPR, но този път съобщиха, че ще обжалват решението за глобата, тъй като е „неоправдано и ненужно”. 

Въпреки рекордната сума, експертите смятат, че практиките за поверителност на Meta няма да се променят. САЩ наскоро актуализираха своята вътрешна правна защита, за да дадат на ЕС по-големи гаранции, че американските разузнавателни агенции ще следват новите правила, регулиращи достъпа до лични данни.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: